16. yüzyıl Safevi Dönemi İran tezhip sanatının günümüzdeki takı ve aksesuar üzerindeki etkileri
Effects of Iran 16th century Safavid Period illumination art on the contemporary jewellery and accessories
  1. Tez No: 460006
  2. Yazar: DEFNE HURAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENAY ALSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Giyim Endüstrisi, Crafts, Clothing Industry
  6. Anahtar Kelimeler: İran Tezhip Sanatı, Aksesuar ve Takı Tasarımı
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
İran Safevi dönemine ait süsleme sanatları, padişahların özel ilgisine bağlı olarak, oldukça zengin ve gösterişlidir. Dolayısıyla bu muhteşem sanat daha sonraki asırlarda ve günümüzde de birçok sanat dalıyla uğraşan sanatçıyı ve sanatseverleri etkisi altına almış, sanata ışık tutan bir mekanizma şeklini almıştır. Günümüzde takı ve aksesuar sanatında da, bu eski kültür ve sanattan izler fazlasıyla görülmektedir. Bu çalışmadaki amaç, yeni tasarımların ve güncel sanatsal öğelerin İran Safevi tezhip sanatından ne kadar etkilendiğini irdelemek ve benzer tarafları ile farklı olduğu noktaları ortaya koyarak proje dizisini tartışmalı olarak ele almaktır.
Özet (Çeviri)
The decorative arts belonging to the Iran Safavid period are rich and spectacular because of the interest of the Sultans. For this reason this magnificent art has succeeded in influencing and flash on many arts after in the next centuries. Also in the today's jewelry and accessories design traces of this old culture and art traces seen. The purpose of this working is to study how the new accessory design is influenced by the Iranian Safavid art of illumination and to discuss similar sides and differences between. Keyword: Iranian illumination art, Accsesory and Jewellery design