Sıçanlarda deneysel cerrahi beyin hasarı modelinde selektif Caveolin-1 inhibisyonun beyin ödeminin ve apoptozisi önlemede etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of selective inhibition of Caveolin-1 in preventing brain edema and apoptosis in an experimental surgical brain injury model in rats
  1. Tez No: 986509
  2. Yazar: FAKHRADDIN YAGUBOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KOCAELİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Nöroşirürji, Pathology, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Apoptozis, Beyin Ödemi, Caveolin-1, Cerrahi Beyin Hasarı, Metil-β-Siklodekstrin, Beyin yaralanmaları, Kaveolin, Apoptosis, Brain Edema, Caveolin-1, Surgical Brain Injury, Methyl-β-Cyclodextrin, Brain injury, Caveolin
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Cerrahi beyin hasarı (CBH), nöroşirürjikal girişimlerde mekanik ve termal hasar sonucu beyin ödemi, nöroinflamasyon ve apoptozise yol açmaktadır. Caveolin-1 (Cav-1) proteininin bu süreçlerde önemli bir mediatör olduğu bilinmektedir. Bu deneysel çalışma, sıçan frontal lob CBH modelinde Methyl-β-cyclodextrin (MβCD) ile Cav-1 selektif inhibisyonunun beyin su içeriği (BSİ), nörolojik fonksiyon ve apoptoz belirteci caspaz-3 ekspresyonu üzerine nöroprotektif etkilerini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Bursa Uludağ Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu onayı (2024-03/07) ile 280-380 g ağırlığında 74 dişi Sprague-Dawley sıçan kullanıldı. Hayvanlar Sham ve CBH gruplarına ayrıldı; CBH grubunda sağ frontal kraniyektomi sonrası kısmi lobektomi uygulandı. CBH alt grupları (n=5): serum fizyolojik, MβCD 70 mg/sıçan ve 140 mg/sıçan şeklinde oluşturuldu. MβCD, CBH'dan 1 saat önce intraperitoneal uygulandı. Değerlendirmeler 24. saatte her iki doz için, 72. saatte ise en etkili doz için yapıldı. Beyin ödemi yaş-kuru ağırlık yöntemiyle, nörolojik fonksiyon modifiye Garcia skoru, denge kalası ve ayak hatası testleriyle, apoptoz immünohistokimyasal caspaz-3 boyaması ile ölçüldü. İstatistiksel analiz ANOVA testi kullanılarak gerçekleştirildi (p<0,05 anlamlı). Bulgular: CBH sonrası 24. saatte kontrol grubunda Sham'a göre BSİ (p<0,0001) ve caspaz-3 ekspresyonu belirgin artmış, nörodavranış testlerinde anlamlı bozulma saptanmıştır (p<0,001). MβCD tedavisi, özellikle 70 mg dozda BSİ ve caspaz-3 düzeylerini anlamlı azalttı (p<0,0001), nörolojik testlerde belirgin iyileşme sağladı (p<0,001). 140 mg doz daha düşük etkinlik gösterdi. 72. saatte uygulanan 70 mg doz benzer nöroprotektif etkileri sürdürdü (BSİ p<0,001; nörodavranış p<0,05; caspaz-3 p<0,0001). Mortalite oranı %8 (CBH grubunda, n=4) idi. Sonuç: Cav-1 selektif inhibisyonu nöroşirürjikal komplikasyonların önlenmesinde yenilikçi bir tedavi stratejisi olarak klinik çalışmalara temel oluşturabileceği düşünülmektedir. vi
Özet (Çeviri)
Aim: Surgical brain injury (SBI) caused by mechanical and thermal damage during neurosurgical procedures leads to brain edema, neuroinflammation, and apoptosis. Caveolin-1 (Cav-1) is known to be an important mediator in these pathological processes. This experimental study aimed to evaluate the neuroprotective effects of selective Cav-1 inhibition using Methyl-β-cyclodextrin (MβCD) on brain water content (BWC), neurological function, and caspase-3 expression as a marker of apoptosis in a rat frontal lobe SBI model. Materials and Methods: With the approval of the Bursa Uludağ University Local Animal Ethics Committee (2024-03/07), 74 female Sprague–Dawley rats weighing 280–380 g were used. Animals were divided into Sham and SBI groups. In the SBI group, partial lobectomy was performed following right frontal craniectomy. SBI subgroups (n = 5) consisted of saline, MβCD 70 mg/rat, and MβCD 140 mg/rat. MβCD was administered intraperitoneally 1 hour before SBI induction. Evaluations were performed at 24 hours for both doses and at 72 hours for the most effective dose. Brain edema was assessed using the wet–dry weight method, neurological function was evaluated with the modified Garcia score, balance beam test, and foot-fault test, and apoptosis was assessed by immunohistochemical caspase-3 staining. Statistical analysis was performed using ANOVA, with p < 0,05 considered statistically significant. Results: At 24 hours after SBI, the control group showed a significant increase in BWC (p < 0,0001) and caspase-3 expression (p < 0,001), along with marked impairment in neurobehavioral tests compared with the Sham group. MβCD treatment, particularly at the 70 mg dose, significantly reduced BWC and caspase-3 levels (p < 0,0001) and resulted in marked improvement in neurological performance viii (p < 0,001). The 140 mg dose demonstrated lower efficacy. At 72 hours, the 70 mg dose maintained similar neuroprotective effects (BWC p < 0,001; neurobehavioral tests p < 0,05; caspase-3 p < 0,0001). The mortality rate was 8% (in the SBI group, n = 4). Conclusion: Selective inhibition of Cav-1 after SBI may represent a novel therapeutic target for preventing brain edema, neuroinflammation, and apoptosis.