Sınıf II maloklüzyonlarda şeffaf plak tedavi planlamalarının tutarlılığının değerlendirilmesi
Evaluation of the consistency of clear aligner treatment planning decisions in class II malocclusions
  1. Tez No: 986523
  2. Yazar: ASAD SHAMASNA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLI BAYSAL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf II Maloklüzyon, Şeffaf Plak, Sefalometri, Tutarlılık, Class II Malocclusion, Clear Aligner, Cephalometry, Consistency
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş-Amaç: Sınıf II maloklüzyonlu hastaların şeffaf plak tedavi planlamalarında lateral sefalometrik radyografi kullanımının, ortodontistlerin tedavi planı kararları üzerindeki tutarlılığını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Sınıf II iskeletsel maloklüzyona sahip 11–17 yaş arası altı hastanın tanı kayıtları dâhil edilmiştir. İki aşamalı çevrim içi anket (T1 ve T2) 216 ortodontiste uygulanmıştır ve katılımcılar rastgele olarak iki gruba ayrılmıştır: grup A (sefalometrik veri eklenmemiş) ve grup B (T2 aşamasında sefalometrik veri eklenmiş). Katılımcılardan her vaka için tedavi planlaması oluşturmaları istenmiştir. Tedavi planı tercihleri ile bu planları etkileyen faktörler grup içi ve gruplar arası düzeyde değerlendirilmiştir. Karar değişiklikleri Ki-kare, McNemar ve Kappa testleri ile istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Grup içi değerlendirmelerde, grup A'da altıncı vaka hariç (p=0,537) diğer vakaların tedavi kararlarında tutarlılık olduğu, grup B'de ise sadece birinci vakanın tedavi planı kararları arasında tutarlılık olduğu bulunmuştur. Altıncı vakanın tedavi planı kararının her iki grupta da tutarsız olduğu tespit edilmiştir. Bu hastanın tedavi planlamasında fonksiyonel tedavi ile ortognatik cerrahi kararı arasında her iki grupta değişiklikler olmuştur. Tedavi kararlarının tutarlılığı ile klinisyen deneyimi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Sonuç: Bu altı hastaya ait tedavi planlama kararlarının büyük çoğunluğunda, lateral sefalometrik radyografinin ve buna ait ölçümlerin mevcut olması, tedavi kararlarında anlamlı bir değişikliğe yol açmıştır. Klinik deneyim düzeyinin tedavi kararlarının tutarlılığı üzerinde belirleyici bir etkisi bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction-Aim: To evaluate the consistency of orthodontists' treatment plan decisions regarding the use of lateral cephalometric radiographs in treatment planning for Class II malocclusion patients using clear aligners. Materials and Methods: The study included the diagnostic records of six patients aged 11–17 years with Class II skeletal malocclusion. A two-stage online survey (T1 and T2) was administered to 216 orthodontists; participants were randomly assigned to two groups: Group A (without cephalometric data) and Group B (with cephalometric data added at stage T2). Participants were asked to create a treatment plan for each case. Treatment plan preferences and the factors influencing these plans were evaluated at the intra-group and inter-group levels; decision changes were statistically analyzed using the Chi-square, McNemar, and Kappa tests. Results: In the intra-group analyses, treatment decision consistency was observed in group A for all cases except case 6 (p=.537), whereas in group B, consistency in treatment planning decisions was identified only for case 1. Treatment planning decisions for case 6 were found to be inconsistent in both groups. In this patient, changes were observed in both groups regarding the treatment planning decision between functional therapy and orthognathic surgery. No statistically significant association was found between treatment decision consistency and clinician experience. Conclusions: For the majority of treatment planning decisions in these six patients, the availability of a lateral cephalometric radiograph and its associated measurements resulted in a significant change in treatment decisions. Clinician experience level was not found to have a determining effect on the consistency of treatment decisions.