Erişkin bireylerde metabolik sendrom ve depresyon ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between metabolic syndrome and depression in adults
  1. Tez No: 986550
  2. Yazar: KÜBRA GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZER USTA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Major Depresyon, Metabolik sendrom, Tip 2 Diyabet, Major Depression, Metabolic syndrome, Tip 2 Diabetes Mellitus
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda aile hekimliği polikliniğine başvuran erişkin bireylerde metabolik sendrom ve depresyon ilişkisini eş zamanlı olarak değerlendirerek tarama, tanı ve tedavi sürecine katkı sağlamak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği polikliniğine başvuran ve çalışmaya katılmaya gönüllü kişilerin katılımıyla gerçekleştirilen tek merkezli ve kesitsel bir araştırmadır. Katılımcılara araştırmacı tarafından hazırlanan sosyodemografik bilgiler, depresif bulguların düzzeyini belirlemek için Burns depresyon ölçeği ve metabolik sendrom bilgi ve farkındalık ölçeğinden (MSBFÖ) oluşan bir anket yüz yüze araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Hastaların metabolik sendrom durumları National Chlosterol Education Programme ATP III (NCEP-ATPIII) ve International Diabetes Federation (IDF) kılavuzlarına göre değerlendirilmiştir. Araştırma verileri IBM SPSS 26.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. İstatistiksel anlamlılık p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Araştırmamıza 313 kişi dahil edilmiştir. Katılımcıların yaş ortalamaları 34,98±14,90 ve en yüksek katılım oranı 46-60 yaş aralığındadır. Katılımcıların çoğunluğunu kadınlar (%55,9, n=175) oluşturmaktadır ve %93,3'ünün medeni durumu evli olarak saptanmıştır. Eğitim durumuna göre en yüksek katılım oranı üniversite/yüksek lisans grubundadır (%36,4, n=114) NCEP-ATPIII kriterlerine göre katılımcıların %72,8'inde MetS saptanmışken; IDF'ye göre ise %73,8'i MetS kriterlerini karşılamaktadır. Metabolik sendrom ve depresyon arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p=0,214, p=0,087). Sonuçlar: Artan metabolik sendrom ve depresyon prevalansı nedeniyle hastaların, birinci basamakta tanı, tarama, tedavi ve izlemlerinin daha yakından takip edilmesi gerekir. Bilgi düzeyini arttırmaya yönelik bireysel ve toplumsal çalışmalar yapılması için en önemli rol aile hekimlerine aittir.
Özet (Çeviri)
Aim: Our study aimed to contribute to the screening, diagnosis and treatment process by simultaneously evaluating the relationship between metabolic syndrome and depression in adult individuals applying to the family medicine outpatient clinic. Method: Our study is a single-center, cross-sectional study conducted with volunteers who applied to the Family Medicine outpatient clinic of Karadeniz Technical University Faculty of Medicine. A face-to-face questionnaire consisting of sociodemographic information, the Burns depression scale to determine the level of depressive symptoms, and the Metabolic Syndrome Knowledge and Awareness Scale (MSBS) was administered to the participants by the researcher. Patients' metabolic syndrome status was assessed according to the National Chlosterol Education Programme ATP III (NCEP-ATPIII) and International Diabetes Federation (IDF) guidelines. Data were analyzed using IBM SPSS 26.0. Statistical significance was set at p<0.05. Results: 313 people were included in our research. The mean age of the participants was 34.98±14.90, with the highest participation rate between the ages of 46-60. The majority of the participants were female (55.9%, n=175), and 93.3% of them were married. The highest participation rate in terms of education level was in the university/master's degree group (36.4%, n=114). According to NCEP-ATPIII criteria, 72.8% of the participants were diagnosed with MetS, while according to IDF, 73.8% met MetS criteria. No statistically significant association was found between metabolic syndrome and depression (p=0.214, p=0.087). Conclusion: Due to the increasing prevalence of metabolic syndrome and depression, patients require closer diagnosis, screening, treatment, and follow-up in primary care settings. Family physicians play a crucial role in conducting individual and community-based initiatives to increase awareness.