Piyasadaki yoğurtlarda koruyucu madde kullanımının araştırılması
Investigation of the use of preservatives in yoghurts on the market
- Tez No: 986549
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN FİLAZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Benzoik asit, Natamisin, Sorbik asit, Yoğurt, Benzoic acid, Natamycin, Sorbic acid, Yoghurt
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Güvenliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, piyasada satılan yoğurtlarda koruyucu madde kullanımını araştırmaktadır. Türk Gıda Kodeksi'ne göre yoğurtta natamisin, benzoik asit ve sorbik asit gibi koruyucuların kullanımı yasaktır. Araştırma kapsamında, Ankara piyasasından toplanan 30 farklı yoğurt numunesi (tam yağlı, light ve tava yoğurdu) Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi (HPLC) yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, incelenen 30 numunenin 3'ünde natamisin, 1'inde sorbik asit ve 18'inde benzoik asit tespit edilmiştir. Benzoik asidin fermente ürünlerde doğal olarak oluşabileceği, ancak Tarım ve Orman Bakanlığı'nın teknik görüşüne göre toplam benzoik ve sorbik asit miktarının 50 ppm'i aşmaması gerektiği belirtilmiştir. Bu kritere göre, 8 numunenin yasal sınırları aştığı ve“olumsuz”olarak değerlendirildiği saptanmıştır. Bu bulgular, yasal düzenlemelere rağmen bazı ürünlerde mevzuat dışı uygulamaların devam ettiğini göstermektedir. Çalışma, tüketici sağlığının korunması için denetimlerin artırılmasını ve üreticilerin iyi üretim uygulamalarına uymasının önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the use of preservatives in yoghurt sold in the market. According to the Turkish Food Codex, the use of preservatives such as natamycin, benzoic acid and sorbic acid in yoghurt is prohibited. Within the scope of the study, 30 different yoghurt samples (full fat, light and pan yoghurt) collected from the Ankara market were analysed using High Performance Liquid Chromatography (HPLC) method. According to the analysis results, natamycin was detected in 3, sorbic acid in 1 and benzoic acid in 18 of the 30 samples. It was stated that benzoic acid can occur naturally in fermented products, but according to the technical opinion of the Ministry of Agriculture and Forestry, the total amount of benzoic and sorbic acid should not exceed 50 ppm. According to this criterion, 8 samples exceeded the legal limits and were evaluated as“unfavourable”. These findings show that despite the legal regulations, unlawful practices continue in some products. The study emphasises the importance of increased inspections and compliance of producers with good production practices to protect consumer health.