Manual or automated? A UI testing comparison
Manuel veya otomatik? Bir kullanıcı arayüzü test karşılaştırması
  1. Tez No: 986560
  2. Yazar: ZEYNEP CEREN BAYRAM
  3. Danışmanlar: PROF. GÜLFEM ISIKLAR ALPTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Regresyon testi, Yazılım testi, Regression testing, Software test
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, kullanıcı arayüzü (UI) testi kapsamı içinde manuel ve otomasyon test yöntemleri arasındaki karşılaştırma yapılmıştır. Kapsamlı bir değerlendirme elde edebilmek için her bir yöntem, farklı perspektiflerden analiz edilmek üzere birden fazla metrik kullanılarak incelenmiştir. İlk olarak, kullanıcı arayüzleri belirlenmiş ve buna uygun test senaryoları geliştirilmiştir. Bu senaryolar daha sonra hem manuel olarak hem de otomatik betikler aracılığıyla uygulanmıştır. Sonuçların güvenilirliğini ve genellenebilirliğini sağlamak amacıyla, analiz için üç farklı web uygulamasının giriş işlevleri seçilmiştir. Seçilen metriklere dayalı sayısal analizler, her bir test yönteminin karşılaştırmalı avantajları ve dezavantajları hakkında kritik bilgiler sunmuştur. Sonuç olarak, bu çalışmanın bulguları, şirketlere ve projelere, spesifik ihtiyaçlarına göre manuel ve otomasyon test yöntemlerinden hangi yaklaşımın daha faydalı olacağına karar vermede değerli bir rehberlik sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this paper, a comparison between manual and automation testing methods is conducted within the scope of user interface (UI) testing. To achieve a comprehensive evaluation, multiple metrics have been utilized to analyze each method from various perspectives. Initially, the user interfaces were identified, and corresponding test scenarios were developed. These scenarios were then executed manually and through automated scripts. To ensure reliability and generalizability of the results, the login functionalities of three different web applications were chosen for analysis. Numerical analyses based on selected metrics revealed critical insights regarding the relative advantages and disadvantages of each testing method. Ultimately, the findings of this study offer valuable guidance for companies and projects in deciding which testing approach manual or automated would be most beneficial according to their specific needs.