Düşük grade'li endometrial kanserli hastalarda adenomyozis varlığının ve etkisinin retrospektif değerlendirilmesi
Evaluation of the presence and effect of adenomyosis in patients with low-grade endometrial cancer
  1. Tez No: 986561
  2. Yazar: ZEYNEP BİRİNCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELÇİN TELLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Adenomyozis, Endometrium Kanseri, Evre, Grade, Myometrial İnvazyon, Adenomyosis, Endometrial Cancer, Stage, Grade, Myometrial Invasion
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Birinci Z. Düşük Grade'li Endometrial Kanserli Hastalarda Adenomyozis Varlığının ve Etkisinin Retrospektif Değerlendirilmesi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2025. Bu çalışmada, düşük gradeli endometrioid tip endometrium kanseri hastaları değerlendirilmiştir. Çalışmaya 228 hasta dahil edilmiştir ve yaş ortalaması 61,80±10,12 yıl saptanmıştır. En sık başvuru şikâyetini postmenopozal kanama (PMK) %64'ünü (n=146), anormal uterin kanama (AUK) %21,9 (n=50) ve insidental saptanan %14 (n=32) oluşturmuştur. Adenomyozis hastaların %37,3'ünde (n=85) saptanmıştır. Adenomyozis varlığına göre BKİ (p=0,027), infertilite (p=0,027), obezite (p=0,027) yönünden istatistiksel olarak anlamlı farklar saptanmıştır. Hastaların %81,6'sında (n=186) myometrial invazyon saptanmıştır. Myometrial invazyon varlığına göre yaş (p=0,001), şikâyet (p=0,001), obezite (p=0,029), preop D/C (p=0,001), postoperatif grade 2 (p=0,001), alt uterin segment tutulumu (p=0,002), LVSI (p=0,001), servikal tutulum (p=0,029), lenfadenektomi (p=0,001), tümör boyutu (p=0,001) yönünden istatistiksel olarak anlamlı farklar saptanmıştır. Evre 1B ve üzeri olma durumuna yönelik yapılan logistik regresyon analizinde yaş (p=0,009), lenfosit sayısı (p=0,038), preoperatif grade 2 (p=0,049), postoperatif grade 2 (p=0,002), myometrial invazyon varlığı (p=0,002) ve derinliği (p=0,001), TFD (p=0,001), servikal tutulum (p=0,001) anlamlı saptanmıştır. Sonuç olarak, obezite ve doğurganlık öyküsü adenomyozis için önemli risk faktörleri olup, düşük gradeli endometrial kanser hastalarında yapılan univaryant ve multivaryant analizlerde adenomyosis varlığının evre 1 b ve üzeri hastaları öngörmede yada hastalık üzerine etkinliği gösterilememiştir.
Özet (Çeviri)
Birinci Z. Evaluation of the Presence and Effect of Adenomyosis in Patients with Low-Grade Endometrial Cancer. Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, Medical Specialty Thesis, Eskişehir, 2025. In this study, patients diagnosed with endometrioid-type endometrial carcinoma were evaluated. A total of 228 patients were included, with a mean age of 61.80 ± 10.12 years. The most common presenting symptom was postmenopausal bleeding (PMB) in 64% (n=146) of cases, followed by abnormal uterine bleeding (AUB) in 21.9% (n=50) and incidentally detected cases in 14% (n=32). Adenomyosis was detected in 37.3% (n=85) of patients. Significant differences were observed between patients with and without adenomyosis regarding BMI (p=0.027), infertility (p=0.027), and obesity (p=0.027). Myometrial invasion was present in 81.6% (n=186) of cases. The presence of myometrial invasion was significantly associated with age (p=0.001), symptom type (p=0.001), obesity (p=0.029), preoperative D&C results (p=0.001), postoperative grade 2 (p=0.001), lower uterine segment involvement (p=0.002), lymphovascular space invasion (LVSI) (p=0.001), cervical involvement (p=0.029), lymphadenectomy (p=0.001), and tumor size (p=0.001). In logistic regression analysis for predicting Stage 1B or higher disease, significant factors included age (p=0.009), lymphocyte count (p=0.038), preoperative Grade 2 (p=0.049), postoperative grade 2 (p=0.002), presence (p=0.002) and depth of myometrial invasion (p=0.001), tumor-free distance (TFD) (p=0.001), and cervical involvement (p=0.001). In conclusion, obesity and reproductive history were identified as significant risk factors for adenomyosis. In patients with low-grade endometrial cancer, univariate and multivariate analyses failed to demonstrate an association between the presence of adenomyosis and the prediction of stage IB or higher disease, or any significant impact on disease course.