Açıklanamayan infertilitede in vitro fertilizasyon (IVF) tedavisinde endometriyumun shear wave elastografi ile değerlendirilmesi ve gebelik sonuçlarını öngörmedeki yeri
Evaluation of the endometrium using shear wave elastography in in vitro fertilization (IVF) treatment for unexplained infertility and its role in predicting pregnancy outcomes
- Tez No: 986573
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: unexplained infertility, IVF, endometrium, shear wave elastography, clinical pregnancy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, açıklanamayan infertilite tanılı hastalarda in vitro fertilizasyon (IVF) tedavisi sırasında embriyo transfer (ET) günü ölçülen endometrium elastografi parametrelerinin klinik gebelik sonucunu öngörmedeki rolünü değerlendirmektir. GEREÇ VE YÖNTEM: Prospektif olarak planlanan bu çalışmaya, IVF tedavisi başlanan normal over rezervine sahip 82 açıklanamayan infertilite hastası dahil edildi. Tüm hastalarda demografik veriler, hormonal profil (AMH, FSH, E2), ovaryan yanıt parametreleri (antral folikül sayısı, toplanan oosit sayısı), transfer özellikleri (transfer günü, transfer süresi, embriyo sayısı, embriyo türü) ve embriyo transfer günü yapılan shear wave elastografi (SWE) ölçümleri değerlendirildi. Transfer sonrası 12. Günde beta hcg düzeylerine bakıldı. Klinik gebelik, ultrasonografide gebelik kesesi gözlenmesi olarak tanımlandı. Elde edilen veriler Mann-Whitney U, Ki-kare, ROC analizi ve çok değişkenli lojistik regresyon ile analiz edildi. BULGULAR: Hastaların yaş ortalaması 33.0 ± 4,0 yıl, ortalama AMH düzeyi 2.74 ± 1.54 ng/mL ve ortalama oosit sayısı 15 ± 10 olarak belirlendi. Genel klinik gebelik oranı %46,3 olarak bulundu. Klinik gebelik elde edilen ve edilmeyen gruplar arasında demografik özellikler, hormon profili, endometrium kalınlığı ve SWE parametreleri açısından anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Ancak, over rezerv göstergeleri ve tedavi yanıtı parametreleri klinik gebelik başarısı ile ters yönde ilişkili bulundu. Gebelik elde edilmeyen grupta AMH (p=0.003), antral folikül sayısı (p=0.017) ve toplanan oosit sayısı (p=0.024) anlamlı olarak daha yüksekti. Ayrıca embriyo transfer süresinin kısa olmasının (≤91 gün) klinik gebelik oranlarını artırdığı görüldü (p=0.035). ROC analizine göre AMH, klinik gebelik tahmininde en yüksek ayırt edici güce sahip parametre olarak belirlendi (AUC=0.690, p=0.001). Çok değişkenli lojistik regresyon analizi, embriyo transfer süresi (≤91 gün), transfer edilen embriyo sayısı (1 embriyo) ve AMH düzeyinin klinik gebelik için bağımsız belirleyiciler olduğunu gösterdi (p<0.01). Modelin vakaların %80,5'ini doğru sınıflandırdığı görüldü (Nagelkerke R²=0.435). SONUÇ: Transfer günü endometrium SWE ölçümleri, açıklanamayan infertilite olgularında klinik gebelik sonucunu öngörmede anlamlı bir değer göstermemiştir. Buna karşın, over rezerv parametreleri (özellikle yüksek AMH ve oosit sayısı) ile gebelik başarısı arasında ters yönlü ilişki saptanmıştır. Bu hasta grubunda tek embriyo transferinin tercih edilmesi ve özellikle frozen embriyo transferi (FET) yapılacak olan hastalarda embriyo transfer süresinin kısa tutulması gebelik oranlarını arttırabilir. Bulgular, endometriumun mekanik özelliklerinden ziyade embriyo ve endometrium arasındaki fizyolojik senkronizasyonun gebelik başarısında daha belirleyici olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: To evaluate the role of endometrial elastography parameters measured on the embryo transfer (ET) day in predicting clinical pregnancy outcomes during in vitro fertilization (IVF) treatment in women diagnosed with unexplained infertility (UI). MATERIALS AND METHODS: This prospective study included 82 women with UI and normal ovarian reserve who underwent IVF. Demographic data, hormonal profile (AMH, FSH, E2), ovarian response parameters (antral follicle count, number of retrieved oocytes), transfer characteristics (transfer day, transfer interval, number of embryos, embryo type), and shear wave elastography (SWE) measurements performed on ET day were evaluated in all patients. Serum β-hCG levels were assessed on day 12 after transfer. Clinical pregnancy was defined as visualization of a gestational sac on ultrasonography (USG). Data were analyzed using the Mann–Whitney U test, chi-square test, ROC analysis, and multivariable logistic regression. RESULTS: The mean age was 33.0 ± 4.0 years, the mean AMH level was 2.74 ± 1.54 ng/mL, the mean number of retrieved oocytes was 15 ± 10, and the overall clinical pregnancy rate was 46.3%. No significant differences were observed between the clinical pregnancy and non-pregnancy groups in terms of demographic characteristics, hormonal profile, endometrial thickness, or SWE parameters (p> 0.05). However, ovarian reserve markers and treatment response parameters were inversely associated with clinical pregnancy success. In the non-pregnant group, AMH (p = 0.003), antral follicle count (AFC) (p = 0.017), and the number of retrieved oocytes (p = 0.024) were significantly higher. According to ROC analysis, AMH demonstrated the highest discriminative power for predicting clinical pregnancy (AUC = 0.690, p = 0.001). CONCLUSION: Endometrial SWE measurements obtained on ET day did not show a significant value in predicting clinical pregnancy outcomes in UI cases. In contrast, an inverse relationship was identified between ovarian reserve parameters (particularly higher AMH and oocyte yield) and pregnancy success. These findings suggest that physiological synchronization between the embryo and endometrium, rather than the mechanical properties of the endometrium, may be more determinant for pregnancy success.