“Üstün kamu yararı”yargı kararları ışığında anlam, kapsam ve uygulaması
“Overriding public interest”meaning, scope, and implementation within the light of judicial decisions
- Tez No: 986598
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN GÜLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: kamu yararı, üstün kamu yararı, baskın kamu yararı, yararların yarışması veya çatışması, public interest, overriding public interest, predominant public interest, competition, or conflict of benefits
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
Özet
Çalışma kapsamında, yarışan veya çatışan kamu yararları arasında değerlendirme yapmayı sağlayan bir kavram olarak yargı kararlarında yer verilen üstün kamu yararının anlam, kapsam ve uygulaması ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda, üstün kamu yararının belirlenmesi ve tespitine ilişkin yaklaşımı göstermesi amacıyla yargı kararlarının gerekçelerinden hareketle bir gruplandırma yapılarak ortaya konan tablo; mevzuat ve konunun teorik boyutları bakımından doktrin görüşlerinden yararlanılarak ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The meaning, scope, and implementation of the overriding public interest included in the judicial decisions as a concept that enables to evaluate between competing or conflicting public interests have been addressed within the scope of the study. In this context, the table exhibited by making a grouping based on the justifications of the judicial decisions in order to show the approach regarding the determination and detection of the overriding public interest has been discussed by utilizing doctrinal views in terms of legislation and theoretical dimensions of the subject.