Danıştay kararları ışığında üstün kamu yararı kavramı
The concept of overriding public interest in the light of the decisions of Turkish council of state
- Tez No: 719356
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP NARTER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Üstün Kamu Yararı, Kamu Yararı, Kamu Yararlarının Tasnifi, Yarışan Yararlar, Yararların Karşılaştırılması/Tartımı, Üstün Kamu Yararı İlkesi, Ölçülülük İlkesi, Overriding Public Interest, Public Interest, The Classfying of Public Interests, Competing Interests, Comparing/Weighing of Interests, Principle of Overriding Public Interest, Principle of Proportionnality
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trabzon Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 461
Özet
Bu çalışmada Danıştay kararlarıyla ortaya çıkan üstün kamu yararı kavramının ne olduğu üzerinde durulmaya çalışılmıştır. Üstün kamu yararı kavramı hakkında bir şey söyleyebilmek için önce kendisinden doğduğu kamu yararı kavramının ne olduğu ortaya konulmalıdır. Gerçekten üstün olan kamu yararını belirleyebilmek için kamu yararlarının nasıl ve hangi şekillerde tasnif edilebileceği çok önemlidir. Bunun için kamu yararlarının kategorilendirilmesi ameliyesi çalışmada çok önemli bir yer tutmuştur. Sonrasında Danıştay kararlarında üstün kamu yararı kullanımlarına yer verilerek, Danıştayın bu kavramı nasıl istimal ettiği, kamu yararları arasından üstün kamu yararını belirlerken hangi kriterleri kullandığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Yine üstün kamu yararı kavramının ne olduğu, hukuki niteliği ve özellikleri bakımından bir çerçeve oluşturulmaya çalışılmıştır. Nihayet üstün kamu yararına dair bu tespitlerden sonra bazı teorik tartışmalarla birlikte, kamu yararının belirlenmesi, bu belirleme yapılırken takdir yetkisinin kime ait olduğu ve kapsamı, idari hâkimin yargısal denetim sırasındaki hareketi ve üstün kamu yararının diğer benzer kavram ve kurumlardan (özellikle ölçülülük ilkesi) farkına değinilerek çalışma sona erdirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it's tried to dwell on what is the overriding public interest which arised from Turkish Council of State's decision. To say something about the overriding public interest, it must be put forth what the public interest is which the overriding public interest emerged from. Actually, it's important how we can classify the public interests and which types of classification of public interests we can accept for assignation of overriding public interest. Hence, the categorization of public interests has a fateful place in this study. Then it is tried to consider how the concept is used by Turkish Council of State and which criterions are operated to choose the overriding public interest among other public interests through the decisions of Turkish Council of State. Afterward, it is struggled to draw a frame to overriding public interest about its legal nature and its properties. Finally, after these determinations on the overriding public interest, this thesis ends by mentioning, with theoretical discussion, the assignation of the public interest, the competence and comprehence of discretion when signifying public interest, judge's behaviour in the judicial review and the principle of overriding public interest's difference of other similar principles (especially the principle of proportionality).