Gilles Deleuze'ün tekrar ve varyasyon kavramları üzerinden çağdaş sanat eserlerinin incelenmesi
An examination of contemporary artworks through Gilles Deleuze's concepts of repetition and variation
- Tez No: 986631
- Danışmanlar: DOÇ. EVREN KAVUKCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Estetik, Fark, Ontoloji, Sanat, Tekrarlar, Varyasyon, Yineleme, Aesthetics, Difference, Ontology, Art, Repetitions, Variation, Repetition
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
Özet
Gilles Deleuze'ün“tekrar”ve“varyasyon”kavramları etrafında şekillenen bu çalışma, çağdaş sanat yapıtlarında ortaya çıkan estetik ve düşünsel dönüşümleri sanat ontolojisi bağlamında ele almaktadır. Tekrar, yalnızca bir yeniden üretim değil; fark yaratan, yeni olanın doğuşuna zemin hazırlayan yaratıcı bir süreç olarak değerlendirilirken, varyasyon ise biçimsel ve anlamsal çoğulluk sağlayan bir açılım olarak öne çıkar. Birinci bölümde araştırmanın amacı, önemi, kapsamı, sınırlılıkları, varsayımlar ve yöntem bilgileri sunulmuştur. İkinci bölümde Deleuze'ün ontolojik yaklaşımı doğrultusunda“fark”ve“tekrar”kavramları detaylandırılmış, bu kavramların sanatın varlık yapısıyla ilişkisi tartışılmıştır. Üçüncü bölümde, seçilen çağdaş sanat eserleri üzerinden tekrarın estetik işlevi ve varyasyonun yapısal-kavramsal katkıları analiz edilmiştir. Yapılan incelemeler, sanatın sabitlikten çok sürekli bir dönüşüm ve anlam üretimi süreci olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, Deleuze'ün kavramsal çerçevesi aracılığıyla çağdaş sanatın değişen doğası daha derinlemesine kavranmış; tekrar ve varyasyon yoluyla sanatın kendini sürekli yeniden kurma potansiyeli ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Shaped around Gilles Deleuze's concepts of“repetition”and“variation,”this study examines the aesthetic and intellectual transformations that emerge in contemporary artworks within the context of art ontology. Repetition is approached not as a mere reproduction, but as a creative process that generates difference and enables the emergence of the new; whereas variation is emphasized as a formal and semantic unfolding that introduces multiplicity into the artwork. The first chapter presents the aim, significance, scope, limitations, assumptions, and methodology of the research. The second chapter elaborates on Deleuze's ontological perspective by exploring the concepts of“difference”and“repetition,”and discusses their relation to the ontological structure of art. The third chapter analyzes the aesthetic function of repetition and the structural-conceptual contributions of variation through selected examples of contemporary artworks. These analyses reveal that art operates not through fixed meanings, but through continuous transformation and production of meaning. In conclusion, the study highlights that Deleuze's conceptual framework offers a deeper understanding of the dynamic nature of contemporary art, unveiling its potential to perpetually reconstruct itself through repetition and variation.