Sedanter kadınlarda 8 haftalık mat pilates egzersizlerinin ve 4 haftalık antrenmansızlık döneminin vücut kompozisyonu, fiziksel uygunluk ve wellness üzerindeki etkileri
The effects of eight-week mat pilates exercise and a four-week detraining period on body composition, physical fitness, and wellness in sedentary women
  1. Tez No: 986683
  2. Yazar: BETÜL AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN YAPICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Düzeltici egzersizler, Fiziksel rekreasyon, Corrective exercises, Physical recreation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rekreasyon
Özet
Bu araştırmanın amacı, sekiz haftalık mat pilates egzersizinin sedanter kadınlarda vücut kompozisyonu, fiziksel uygunluk (denge, esneklik, kas kuvveti, aerobik kapasite, postür) ve wellness (iyi oluş) düzeyleri üzerindeki etkilerini; ayrıca dört haftalık antrenmansızlık (detraining) döneminde bu etkilerin ne ölçüde korunduğunu incelemektir. Araştırma, 18–30 yaş aralığında 40 sağlıklı sedanter kadın ile yürütülmüştür. Katılımcılar rastgele olarak deney grubu (n=20) ve kontrol grubu (n=20) olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Deney grubuna 8 hafta boyunca haftada 3 gün mat pilates egzersizleri uygulanmış, kontrol grubuna herhangi bir egzersiz yaptırılmamıştır. Ölçümler ön test, son test ve 4 haftalık antrenmansızlık sonrası test olarak üç aşamada gerçekleştirilmiştir. Bulgular, pilates uygulamasının ardından deney grubunda vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi (VKİ) ve vücut yağ oranında anlamlı azalmalar; kas kütlesi, denge, esneklik, kas kuvveti, aerobik kapasite ve postür değerlerinde ise anlamlı artışlar meydana geldiğini göstermiştir (p<0.05). Ayrıca katılımcılar, fiziksel canlılık, stres yönetimi, uyku kalitesi ve beden farkındalığında belirgin iyileşmeler bildirmiştir. Dört haftalık antrenmansızlık dönemi sonrasında bazı fiziksel uygunluk parametrelerinde kısmi gerileme gözlense de kas kütlesi, esneklik ve postür gelişimlerinin büyük ölçüde korunduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, mat pilates egzersizleri sedanter kadınlarda vücut kompozisyonunu, fiziksel uygunluk bileşenlerini ve genel iyi oluş düzeyini geliştiren etkili bir yöntemdir. Ancak bu gelişmelerin devamlılığı için düzenli ve sürdürülebilir egzersiz alışkanlığının korunması gerekmektedir. Pilatesin düşük yaralanma riski taşıyan, fonksiyonel ve bütüncül bir rekreasyonel egzersiz yaklaşımı olarak yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the effects of an eight-week mat pilates training program on body composition, physical fitness components (balance, flexibility, muscle strength, aerobic capacity, posture), and wellness levels in sedentary women, as well as to determine the extent to which these effects were maintained after a four-week detraining period. The study was conducted with 40 healthy sedentary women aged 18–30, randomly assigned to an experimental group (n=20) and a control group (n=20). The experimental group participated in mat pilates sessions three times per week for eight weeks, while the control group did not perform any exercise. Measurements were taken at pre-test, post-test, and after the 4-week detraining period. The results showed significant decreases in body weight, body mass index (BMI), and body fat percentage, alongside significant improvements in muscle mass, balance, flexibility, muscle strength, aerobic capacity, and postural alignment (p<0.05). Participants also reported improved physical vitality, stress management, sleep quality, and body awareness. Although partial regressions were observed in some parameters during the four-week detraining period, most gains in muscle mass, flexibility, and posture were largely maintained. In conclusion, mat pilates training effectively improves body composition, enhances physical fitness, and promotes overall wellness in sedentary women. However, maintaining these benefits requires consistent and long-term participation. As a safe, functional, and holistic exercise method, pilates is recommended to be incorporated into recreational and health-oriented fitness programs to support women's physical and mental well-being.