Tek ebeveyn annelerin yoksulluk deneyimleri: Gaziosmanpaşa örneği
The poverty experiences of single mothers: The case of Gaziosmanpaşa
  1. Tez No: 986692
  2. Yazar: NİSA NUR GÜRYEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL BARIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Kadın, Anne, Tek Ebeveyn, Gaziosmanpaşa, Poverty, Woman, Mother, Single Parent, Gaziosmanpaşa
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, metropol bir şehir olan ve gerek yoğun sirkülasyonu gerek bünyesinde dezavantajlı grupları bulundurması ile bilinen İstanbul ilinin Gaziosmanpaşa ilçesinde yaşayan, eşi vefat etmiş, eşi uzun süreli hüküm giymek suretiyle cezaevinde olan ve eşinden boşanmış olmak suretiyle tek ebeveyn olan annelerin yoksulluk deneyimlerini incelemektedir. Bu tez çalışması için veri toplamak amacıyla Gaziosmanpaşa ilçesinde ikamet eden yetişkin 15 kadın katılımcıyla, tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak nitel görüşme teknikleriyle hazırlanmış yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmış, elde edilen veriler betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Bu süreçte katılımcı ifadelerinden anlamlı kodlar oluşturulmuş, benzer içerikler bir araya getirilerek ana temalar ve alt temalar belirlenmiştir. Temalaştırma sistemiyle, verilerin düzenli ve sistematik biçimde sunulmasını sağlayarak çalışmanın bulgular bölümünün temelini oluşturulmuştur. Çalışma boyunca“yoksulluk”kavramı“tek ebeveynlik”durumuyla çifte dezavantaj baz alınarak yol alınmıştır. Çalışmanın bulguları, kadınların tek ebeveynlik sürecinde ekonomik olarak yaşadıkları sorunların onları sosyal, psikolojik ve kültürel boyutları olan çok yönlü zorluklarla karşı karşıya kaldığını ortaya koymuştur. Özellikle ekonomik güvencesizlik, bakım yükü, sosyal dışlanma ve psikososyal sorunlar, kadınların hayat kalitesini olumsuz yönde etkilediği neticesine varılmış, tartışma kısmında elde edilen bulgular literatürde daha önceden yapılmış akademik çalışmalarla mukayese edilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda tek ebeveyn annelerin yoksulluk deneyimlerine ilişkin önerilere yer verilerek araştırma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the experiences of poverty among single mothers living in the Gaziosmanpaşa district of Istanbul, a metropolitan city known for its high population density and the presence of disadvantaged groups, who are either widowed, have a spouse serving a long-term prison sentence, or divorced. For data collection, semi-structured interviews based entirely on voluntary participation were conducted with 15 adult female residents of Gaziosmanpaşa. The obtained data were analyzed using the descriptive analysis method. Meaningful codes were generated from participants' statements, and similar contents were grouped together to determine main themes and sub-themes. This thematization system enabled the systematic and organized presentation of the data, forming the basis of the findings section of the study. Throughout the study, the concept of“poverty”was approached through the lens of the“double disadvantage”associated with single motherhood. The findings reveal that women experience economic difficulties during single parenthood, which expose them to multi-dimensional challenges encompassing social, psychological, and cultural aspects. In particular, economic insecurity, care burden, social exclusion, and psychosocial problems were found to negatively affect the quality of life of women. In the discussion section, these findings were compared with previous academic studies in the literature. Based on the results of the research, recommendations regarding the poverty experiences of single mothers were provided, completing the study.