İkna edici iletişim kapsamında muhtar adaylarının seçim çalışmalarının incelenmesi :2024 yerel seçimler örneği
An analysis of mayoral candidates' election campaigns within the context of persuasive communication: The case of the 2024 local elections
- Tez No: 986718
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜLFİYE ACAR ŞENTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Halkla ilişkiler, Siyasal iletişim, İletişim araçları, İletişim kampanyaları, İletişim psikolojisi, İletişim teknikleri, Public relations, Political communication, Communication means, Communication campaigns, Communication psychology, Communication techniques
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu araştırma, 2024 yerel seçimleri sürecinde Yozgat ili Merkez ilçesi Çapanoğlu Mahallesi'nde muhtar adaylarının seçim kampanyalarında kullandıkları ikna stratejilerini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu tez çalışmasında 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Yozgat İli Çapanoğlu Mahallesi'nden aday olan 11 muhtar adayının broşürleri analiz edilmiştir. Çalışmada, adayların seçim broşürleri nitel araştırma yöntemlerinden söylem analizi ve göstergebilimsel analiz teknikleri kullanılarak çözümlenmiştir. Bu yöntemler, broşürlerde yer alan sözel ve görsel ögelerin derinlemesine incelenmesine olanak sağlamıştır. Araştırmanın kuramsal çerçevesi Aristoteles'in ikna kanıtları (ethos, pathos, logos) ve Robert Cialdini'nin ikna ilkeleri üzerine inşa edilmiştir. Bulgular, muhtar adaylarının çoğunlukla ethos, pathos, karşılıklılık, beğenme ve tutarlılık stratejilerini kullanırken logos, sosyal kanıt ve kıtlık gibi ilkeler zayıf kalmıştır. Sonuç olarak, adaylar samimi ve hizmet odaklı bir dil benimsemiş olsa da stratejilerin dengeli kullanımı ve somut detaylar eksiklik olarak tespit edilmiştir. Bu bulgular, yerel siyasal iletişim literatüründeki boşluğu doldurmayı amaçlamakta ve gelecekteki muhtar adayları için rehberlik etmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the persuasion strategies used by muhtar candidates in their election campaigns in the Çapanoğlu neighborhood of the Central District of Yozgat Province during the 2024 local elections. In this thesis study, the brochures of 11 muhtar candidates from the Çapanoğlu neighborhood of Yozgat Province in the March 31, 2024 local elections were analyzed. The candidates' election brochures were analyzed using discourse analysis and semiotic analysis techniques, which are qualitative research methods. These methods allowed for an in-depth examination of the verbal and visual elements in the brochures. The theoretical framework of the research was built on Aristotle's persuasion arguments (ethos, pathos, logos) and Robert Cialdini's principles of persuasion. The findings revealed that while the majority of village head candidates used ethos, pathos, reciprocity, liking, and consistency strategies, principles such as logos, social proof, and scarcity were weak. Consequently, although candidates adopted a sincere and service-oriented language, the balanced use of strategies and concrete details were identified as deficiencies. These findings aim to fill a gap in the local political communication literature and provide guidance for future mayoral candidates.