İlkokulda sınavların kaldırılması ile ilgili sınıf öğretmenlerinin görüşleri
Opinions of classroom teachers on abolishing exams in primary education
  1. Tez No: 986732
  2. Yazar: ÖZGÜR ŞİRİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR BABAYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlkokul, Sınav, Sınıf Öğretmeni, Görüşme, Primary School, Exam, Class Teacher, Discussion
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilkokulda sınavların kaldırılması ile ilgili sınıf öğretmenlerinin görüşlerini incelemektir. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim deseniyle gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Yozgat ili Yerköy ilçesinde bulunan Şehit Kamil Çelikkaya İlkokulu ve İbrahim Karaoğlanoğlu İlkokulu'nda görev yapan 25 sınıf öğretmeninden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Veriler, tematik analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda, sınavların kaldırılmasının öğretmenlerin eğitsel süreçlerdeki rol ve sorumluluklarına etkisi olduğu, bu durumda öğretmenlerin öğrencilerle bireysel olarak daha fazla ilgilenebildikleri ve motivasyonu artırmaya yönelik daha esnek yöntemler kullanabildikleri anlaşılmıştır. Öğrencilerin derslere olan ilgisi ve motivasyonu açısından sınavların kaldırılmasının olumlu etkiler yarattığı, sınav odaklı sistemin öğrencilerde kaygı oluşturduğu ve öğrenme sürecine zarar verdiği belirtilmiştir. Araştırma sonuçlarına dayanarak, öğrenci takibine yönelik farklı değerlendirme yöntemlerinin geliştirilmesi gerektiği önerilmektedir. Bunun yanı sıra, öğretmenlerin bu süreçte desteklenmesi ve alternatif yöntemlere uyum sağlamaları için hizmet içi eğitim programlarının uygulanması gerektiği vurgulanmıştır. 2025, xi + 65 Sayfa
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the opinions of classroom teachers regarding the removal of exams in primary school. The research was conducted with the phenomenological design, one of the qualitative research methods. The participants consist of 25 classroom teachers working at Şehit Kamil Çelikkaya Primary School and İbrahim Karaoğlanoğlu Primary School in Yerköy district of Yozgat province in the 2023-2024 academic year. A semi-structured interview form developed by the researcher was used as the data collection tool. The interview data were transcribed in a computer environment. The data were analyzed using thematic analysis method. As a result of the research, it was understood that the removal of exams affected the roles and responsibilities of teachers in educational processes, and in this case, teachers could pay more attention to students individually and use more flexible methods to increase motivation. It was stated that the removal of exams had positive effects in terms of students' interest and motivation in lessons, that the exam-focused system created anxiety in students and harmed the learning process. Based on the research results, it is suggested that different evaluation methods should be developed for student monitoring. In addition, it is emphasized that teachers should be supported in this process and in-service training programs should be implemented to adapt to alternative methods. 2025, xi + 65 Pages