Alg özütlerinin farklı bitki türlerinde tohum çimlenmesi ve ın vıtro bitki rejenerasyonu üzerine etkisi
Effect of algae extracts on seed germination and in vitro plant regeneration in different plant species
  1. Tez No: 986755
  2. Yazar: ESRA ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HÜSEYİN ATAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Ziraat, Biyoteknoloji, Aquatic Products, Agriculture, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Mikro üretim, Sucul bitkiler, Tohum çimlenmesi, Micro production, Aquatic plants, Seed germination
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
Özet
Makroalgler yüksek oranda besin elementleri ve bitki hormonlarını içerdiğinden dolayı doğal bir biyo-stimulant kaynağı olarak önemli bir potansiyele sahiptir. Bu çalışmada, ülkemiz sahillerinde doğal ve yaygın olarak yetişen Jania rubens (L) Lamx ve Cystoseira barbata (Stackhouse) C. Agardh makroalg özütlerinin Micranthemum tweediei Benth, Anubias barteri nana (İng.) Crusio ve Alternanthera reineckii Brig gibi önemli su bitkilerinin in vitro mikroüretimi üzerindeki etkisi ilk kez araştırılmıştır. Test edilen MS (0, 1, 2 ve 4 g/L) ve makroalg özütü (%0, 2,5, 5, 10 ve 20%) konsantrasyonları dikkate alındığında, 2 g/L MS besin ortamına %2.5 veya %5 J. rubens özütü ilave edilmesi M. tweediei'nin yüksek oranda mikroüretimi için yeterli olurken, C. barbata özütünün kullanılması durumunda ise 4 g/L MS ortamına %10 özüt ilave edilmesi en yüksek sonucu vermiştir. A. barteri ve A. reineckii bitki türlerinde ise 4 g/L MS besin ortamına %2.5 özüt ilave edilmesi en fazla mikroüretim sağlamıştır. Buna karşılık, 4 g/L MS ortamına eklenen %20 J. Rubens ve C. barbata özütü sürgün rejenerasyonunu önemli oranda azaltmıştır. Mikroüretimde olduğu olduğu gibi, besin ortamına J. Rubens ve C. barbata özütlerinin ilave edilmesi, her üç bitki türünde de gelişen sürgünlerin klorofil a/b ve toplam klorofil içeriğinde önemli artışlar sağlamıştır. J. rubens ve C. barbata özütleriyle domates ve biber tohumlarının ön muamelesinin çimlenme ve filizlenmeye etkisi gün sayılarına göre farklılık göstermiştir. Bitki türlerine göre değişmekle beraber %2.5-10 oranında özüt kullanımı yüksek oranlarda özüt kullanımı veya özüt kullanılmayan ön muameleye göre çimlenme ve filizlenme hızında artışlar sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Macroalgae have significant potential as a natural source of biostimulants due to their high content of nutrients and plant hormones. In this study, the effects of macroalgae extracts from Jania rubens (L) Lamx and Cystoseira barbata (Stackhouse) C. Agardh, which grow naturally and widely on the coasts of Türkiye, on micropropagation of important aquatic plants Micranthemum tweediei Benth, Anubias barteri nana (Eng.) Crusio and Alternanthera reineckii Brig were investigated for the first time. Considering all tested MS (0, 1, 2 and 4 g/L) and macroalgae extract (0, 2.5, 5, 10 and 20%) concentrations, the addition of 2.5% or 5% J. rubens extract to 2 g/L MS medium was sufficient for high micropropagation of M. tweediei, while in case of C. barbata extract, the addition of 10% extract to 4 g/L MS medium gave the highest result. In A. barteri and A. reineckii plant species, the addition of 2.5% extract to 4 g/L MS medium provided the highest micropropagation. On the other hand, 20% J. Rubens and C. barbata extracts added to 4 g/L MS medium significantly reduced shoot regeneration. As in micropropagation, addition of J. Rubens and C. barbata extracts to the nutrient medium resulted in significant increases in chlorophyll a/b and total chlorophyll contents of developing shoots in all three plant species. The effect of pretreatment of tomato and pepper seeds with J. rubens and C. barbata extracts on germination and sprouting varied depending on the number of days. Although varying according to plant species, use of 2.5-10% extract increased germination and sprouting rates compared to pretreatment with higher extract levels or with no extract.