Yerel yönetimlerde proje yönetimi yaklaşımları üzerine bir araştırma
A study on project management approaches in local governments
- Tez No: 986763
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KONURALP SEZGİLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Hibe projesi, Toplumcu belediyecilik, Grant project, Social municipalism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomik ve Sosyal Etki Değerlendirme Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de belediyelerde proje yönetimi süreçlerinin mevcut durumunu ortaya koymak ve proje birimlerinde görev yapan çalışanların proje yönetimine ilişkin algı ve deneyimlerini anlamak, kurumsal yapıyla etkileşimlerini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yerel yönetimlerde proje faaliyetlerinin giderek önem kazanmasına rağmen uygulamada karşılaşılan kurumsal, yönetsel ve mali sınırlılıkların proje yürütme kapasitesini doğrudan etkilediği görülmektedir. Araştırma bulguları, belediyelerde proje yönetimi uygulamalarının büyük ölçüde yönetim anlayışı, siyasi etki, örgütsel kültür ve personel niteliği tarafından şekillendiğini göstermektedir. Proje birimlerinin çoğu belediyede yeterli kurumsal kapasiteye sahip olmadığı, karar alma süreçlerinde hiyerarşik bağımlılığın yüksek olduğu ve liyakat ilkesinin uygulamada zayıf kaldığı belirlenmiştir. Sonuç olarak çalışma, belediyelerde proje yönetiminin kurumsallaşması için yönetsel kapasitenin güçlendirilmesi, liyakat esaslı insan kaynakları politikalarının uygulanması, paydaş katılım mekanizmalarının fonksiyonel hâle getirilmesi ve sürdürülebilirlik odaklı bir yönetim yaklaşımının benimsenmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu yönleriyle araştırma, yerel yönetimlerde proje yönetimi alanına hem kuramsal hem de uygulamalı düzeyde önemli katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to reveal the current state of project management processes in municipalities in Turkey, to understand the perceptions and experiences of employees working in project units, and to examine their interactions with the institutional structure. Although project-based activities have become increasingly important within local governments, the organizational, administrative, and financial limitations encountered in practice are observed to directly affect project implementation capacity.The findings demonstrate that project management practices in municipalities are largely shaped by managerial approaches, political influence, organizational culture, and personnel competencies. It was determined that project units in many municipalities lack adequate institutional capacity, decision-making processes are highly hierarchical, and the principle of merit is weakly implemented in practice. In conclusion, the study highlights the need to strengthen administrative capacity, adopt merit-based human resources policies, make stakeholder participation mechanisms functional, and develop a sustainability-oriented managerial approach in order to institutionalize project management within municipalities. In this respect, the research offers significant theoretical and practical contributions to the field of project management in local governments.