Migren tanılı bireylerde aerobik egzersiz eğitimine ek uygulanan ilerleyici kas gevşeme eğitiminin etkileri
The effects of progressive muscle relaxation training added to aerobic exercise training in individuals diagnosed with migraine
  1. Tez No: 986813
  2. Yazar: HAFİZE ALTAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEYDA TOPRAK ÇELENAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı yönetimi, Baş ağrısı, Egzersiz, Pain management, Headache, Exercise
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı; migren tanılı bireylerde aerobik egzersiz (AE) eğitimine ek olarak uygulanan ilerleyici kas gevşeme eğitiminin (İKGE); ağrı parametreleri, özür durumu, yaşam kalitesi ve psikolojik durum üzerindeki etkilerinin araştırmaktı. Katılımcılar rastgele iki gruba (AE grubu, n=22; AE+İKGE grubu, n=22) ayrıldı. AE grubuna AE eğitimi, AE+İKGE grubuna ise AE eğitimine ek İKGE verildi. Müdahaleler 12 hafta boyunca haftada 3 gün olarak uygulandı. Atak özellikleri ağrı günlüğü ile (tedavi öncesi, tedavi süresince 1. ay, 2. Ay, 3.ay ve tedavi sonrasında) değerlendirildi. Basınç ağrı eşiği (BAE) algometre ile, özür durumu Migrene Bağlı Özür Durumu Anketi (MBÖDA) ile, yaşam kalitesi Baş Ağrısı Etki Anketi (BAEA) ile, psikolojik durum Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HADÖ) ile tedavi öncesi ve sonrasında değerlendirildi. Tedavi boyunca her iki grupta ağrı şiddeti, frekansı ve süresi anlamlı olarak azaldı (p<0,001); bu azalma AE+İKGE grubunda daha belirgindi (Grup-zaman etkileşimi (GZE), p<0,05). BAE, AE grubunda değişmezken, AE+İKGE grubunda anlamlı arttı (p<0,05). İlaç kullanımı yalnızca AE+İKGE grubunda azaldı (p<0,05). MBÖDA (p=0,001) ve BAEA (p<0,001) iyileşmesi sadece AE+İKGE grubunda görüldü; grup karşılaştırmalarında da AE+İKGE grubunda daha fazla azalma saptandı (MBÖDA GZE p=0,036; BAEA GZE p=0,003). Her iki grupta HADÖ-Anksiyete ve HADÖ-Depresyon skorları azaldı (p<0,001). Sonuç olarak; AE+İKGE programının ağrı, ilaç kullanımı, fonksiyonel durum ve yaşam kalitesinde sadece AE'ye göre daha etkili olduğu saptandı. Böylece migren yönetiminde gevşeme ile desteklenen çok bileşenli AE yaklaşımının tek başına AE'ye göre daha üstün olabileceği dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of progressive muscle relaxation training (RT) applied in addition to aerobic exercise (AE) training on pain parameters, disability status, quality of life and psychological status in individuals diagnosed with migraine. Participants were randomly divided two groups (AE group, n=22; AE+RT group, n=22). AE training was provided to the AE group, while AE training and additional RT training was provided to the AE+RT group. The interventions were administered three days per week for 12 weeks. Attack characteristics were recorded with a pain diary (pre-treatment, months 1–3, and post-treatment). Pain threshold was evaluated using the pressure pain threshold (PPT) test; disability with the Migraine Disability Assessment (MIDAS); quality of life with the Headache Impact Test (HIT-6); psychological status with the Hospital Anxiety and Depression (HAD) Scale. All assessments were conducted before and after treatment. Throughout the treatment period, pain intensity, frequency, and duration decreased in both groups (p<0.001); this decrease was more pronounced in the AE+RT group (Group-time interaction (GTI), p<0.05). PPT remained unchanged in the AE group but increased significantly in the AE+RT group (p<0.05). Medication use decreased only in the AE+RT group (p<0.05). Improvements in MIDAS (p=0.001) and HIT-6 (p<0.001) were observed only in the AE+RT group, and between-group analyses likewise showed greater reductions in this group (MIDAS GTI p=0.036; HIT-6 GTI p=0.003). HAD-Anxiety and HAD-Depression scores decreased in both groups (p<0.001). In conclusion, the AE+IKGE programme was found to be more effective than AE alone in terms of pain, medication use, functional status and quality of life. Thus, it should be noted that a multi-component AE approach supported by relaxation may be superior to AE alone in migraine management.