Assessment of the optical properties of template assisted synthesized metal oxide structures
Şablon destekli sentezlenmiş metal oksit yapıların optik özelliklerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 986861
  2. Yazar: AHMET KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECMİYE FUNDA AK AZEM, DOÇ. DR. RAMAZAN DALMIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Fotokatalitik, Nanopartiküller, Photocatalytic, Nanoparticles
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Çok sayıda yarı iletken nanomalzeme, üstün fotokatalitik özellikleri sayesinde çevresel zorlukların üstesinden gelmek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle çinko oksit (ZnO), fiziksel, kimyasal ve optik özellikleri sayesinde fotokatalitik uygulamalar için uygun maliyetli, toksik olmayan ve verimli bir seçenek olarak önemli ilgi görmüştür. Bu özellikler, seryum (Ce) ve evropiyum (Eu) gibi nadir toprak elementleriyle katkılanarak geliştirilebilir. Araştırmalar, metal oksit nanoyapıların nadir toprak elementleriyle katkılanmasının fotokatalitik performanslarını artırdığını göstermektedir. Ce ve Eu katkılı nanopartiküller sol-jel yöntemi kullanılarak üretilirken, Ce katkılı ters opal yapılar sol-jel infiltrasyon tekniğiyle oluşturulmuştur. Bu tez, Ce ve Eu katkılı ZnO nanopartiküllerinin ve Ce katkılı ters opal yapıların yapısal, optik ve fotokatalitik özelliklerini incelemektedir. Nanopartiküllerin ve ters opal yapıların karakterizasyonu XRD, FT-IR ve UV-Vis kullanılarak gerçekleş tirilmiştir. Oluşturulan nanopartiküllerin fotokatalitik kabiliyetleri, bir metilen mavisi çözeltisinin ultraviyole (UV) ışınımıyla parçalanmasıyla değerlendirilmiştir. Sentezlenen nanoyapıların fotokatalitik verimliliği karşılaştırılmış ve Ce katkılı ZnO ters opal yapılarının, Ce ve Eu katkılı ZnO nanopartiküllerine kıyasla daha üstün fotokatalitik aktivite gösterdiği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Numerous semiconductor nanomaterials have been extensively utilized to address environmental challenges due to their outstanding photocatalytic capabilities. Zinc oxide (ZnO), in particular, has garnered significant interest as a cost-effective, non toxic, and efficient option for photocatalytic applications, owing to its physical, chemical, and optical characteristics. Enhancing these properties can be achieved by doping with rare-earth elements like cerium (Ce) and europium (Eu). Research indicates that doping metal oxide nanostructures with rare-earth elements enhances their photocatalytic performance. Ce and Eu doped nanoparticles were produced using the sol-gel method, while Ce doped inverse opal structures were created via the sol gel infiltration technique. This thesis explores the structural, optical, and photocatalytic characteristics of Ce and Eu doped ZnO nanoparticles, as well as cerium-integrated inverse opal ZnO frameworks. The characterization of nanoparticles and inverse opal structures was conducted using XRD, FT-IR, and UV-Vis. The photocatalytic capabilities of the formed nanoparticles were evaluated by degrading a methylene blue solution by ultraviolet (UV) exposure. The catalytic properties of the synthesized nanostructured materials generated by UV radiation were compared, revealing that Ce-introduced ZnO inverse-opal morphologies exhibit superior photocatalytic activity compared to Ce and Eu doped ZnO nanoparticles.