Mormonlarda din eğitimi
Religious education in Mormons
  1. Tez No: 986864
  2. Yazar: MELİH BOZKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI ŞAH YASDIMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Mormonluk, Joseph Smith, Mormon Din Eğitimi, Örgün Din Eğitimi, Yaygın Din Eğitimi, Mormonism, Joseph Smith, Mormon Religious Education, Formal Religious Education, Non-Formal Religious Education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Mormonlarda Din Eğitimi Melih BOZKUŞ Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Felsefe ve Din Bilimleri Programı Bu tez, Mormonlardaki din eğitimi anlayışını tarihsel, kurumsal ve pedagojik boyutlarıyla incelemektedir. Mormonlardaki din eğitimi Joseph Smith'in eğitim felsefesine ve onun öğretilerine dayanmaktadır. Mormonluk 19. yüzyılın başlarında Amerika Birleşik Devletleri'nde Joseph Smith tarafından kurulan yeni bir dini harekettir. Anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite eğitimini bir bütün olarak ele alan Mormon din eğitimi Mormonları cehalet bataklığına saplanmaktan korumayı hedeflemektedir. Tezin amacı, Mormon din eğitiminin özgün doktrinel temellerini, örgün ve yaygın eğitim kurumlarını, müfredat yapısını ve dinî kimlik inşasındaki işlevini bilimsel bir çerçevede analiz etmektir. Araştırma, hem Mormonluğun kendine özgü kutsal metinlerini hem de kilisenin eğitim kurumları tarafından geliştirilen öğretim materyallerini birincil kaynak olarak değerlendirmektedir. Araştırma ülkemizde yapılmış ilk kapsamlı çalışma olması ve sonuçlarının akademik literatüre katkı sağlaması bakımından alanındaki boşluğu doldurmaktadır. Aynı zamanda hem Mormonluk üzerine hem de din eğitimi alanında yapılacak karşılaştırmalı çalışmalar için de yeni bir zemin sunmaktadır. Araştırmada, nitel araştırma yöntemi kullanılmış, normatif, hermenötik ve empirik yaklaşımlardan faydalanılmıştır. Veriler, doküman analizi veri toplama metodu baz alınarak toplanmış, özellikle içerik analizi, tematik analiz, söylem çözümlemesi ve karşılaştırmalı din pedagojisi yaklaşımı kullanılmıştır. Bu yöntemler sayesinde doktrinin öğretim süreçlerine nasıl aktarıldığı, öğrenme hedeflerinin ahlaki, bilişsel ve duygusal boyutları ve Mormon topluluğunun din eğitimi pratiklerinde aile, topluluk ve kilise üçgeninin nasıl işlediği ayrıntılı şekilde ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Religious Education in Mormons Melih BOZKUŞ Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of Philosophy and Religious Sciences Philosophy and Religious Sciences This thesis examines the Mormon understanding of religious education in its historical, institutional and pedagogical dimensions. Religious education in Mormons is based on Joseph Smith's educational philosophy and his teachings. Mormonism is a new religious movement founded by Joseph Smith in the United States in the early 19th century. Mormon religious education, which deals with kindergarten, primary school, secondary school, high school and university education as a whole, aims to protect Mormons from getting stuck in the swamp of ignorance. The aim of the thesis is to analyze the original doctrinal foundations of Mormon religious education, formal and non-formal education institutions, curriculum structure and its function in religious identity construction within a scientific framework. The research considers both Mormonism's unique sacred texts and teaching materials developed by the church's educational institutions as primary sources. The research fills the gap in its field as it is the first comprehensive study conducted in our country and its results contribute to the academic literature. It also provides a new basis for comparative studies on both Mormonism and religious education. In the research, qualitative research method was used and normative, hermeneutic and empirical approaches were used. The data was collected based on the document analysis data collection method, especially content analysis, thematic analysis, discourse analysis and comparative religious pedagogy approach were used. Thanks to these methods, it has been revealed in detail how the doctrine is transferred to the teaching processes, the moral, cognitive and emotional dimensions of the learning goals, and how the triangle of family, community and church functions in the religious education practices of the Mormon community.