Görsel sanatlar dersinde ambalaj atıkları ile özgün baskı çalışmaları uygulama örneği
Application example of original printing works using packaging waste in visual arts course
  1. Tez No: 986865
  2. Yazar: ÖMER VAROL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERYA ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat Eğitimi, Özgün Baskı, Deneysel Baskı, Yaratıcılık, Çevresel Farkındalık, Art Education, Printmaking, Experimental Printmaking, Creativity, Environmental Awareness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, görsel sanatlar dersinde ambalaj atıkları kullanılarak yapılan özgün baskı çalışmalarının öğrencilerin yaratıcılıkları ve çevre bilinci üzerindeki etkisini incelemektedir. Araştırma, Malatya'nın Yeşilyurt ilçesindeki bir ortaokulda, 5. sınıf öğrencileriyle gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın amacı, ambalaj atıklarının sanat malzemesi olarak değerlendirilmesinin öğrencilerin yaratıcılık gelişimine ve çevre bilincinin oluşumuna katkısını ortaya koymaktır. Modern toplumlarda artan tüketim ve sanayi faaliyetleri, atık miktarını önemli ölçüde artırmış ve çevresel sorunları beraberinde getirmiştir. Bu bağlamda, atık malzemelerin sanatsal amaçlarla yeniden kullanımı, hem çevresel sürdürülebilirlik hem de sanatsal yaratıcılık açısından büyük bir potansiyele sahiptir. Araştırma kapsamında, öğrencilerden dokulu ambalaj ürünleri, karton kutular, plastik şişeler ve alüminyum folyo gibi çeşitli atık ambalaj malzemelerini toplayarak bunları baskı çalışmaları için kullanmaları istenmiştir. Öğrenciler, bu malzemelerle yüksek baskı, çukur baskı, mono baskı ve kolaj baskı gibi farklı teknikleri uygulayarak özgün baskı çalışmaları gerçekleştirmiştir. Araştırma, karma yöntem yaklaşımıyla yürütülmüş; nicel ve nitel veri toplama teknikleri birlikte kullanılmıştır. Nicel boyutta öğrencilerin çevreye yönelik tutum ve sorumlu davranışları ile sanatsal yaratıcılık düzeyleri çeşitli ölçeklerle ölçülmüş, nitel boyutta ise öğrenci ürünleri betimsel analizle incelenmiştir. Bulgular, atık malzemelerin sanatsal süreçlerde kullanımının öğrencilerin çevre bilincini artırdığını, yaratıcılıklarını geliştirdiğini ve öğrenme sürecini daha eğlenceli hale getirdiğini göstermektedir. Sonuç olarak, atık malzemelerle gerçekleştirilen çalışmaların öğrencilerin yaratıcılıklarını desteklediği ve çevre bilincini önemli ölçüde artırdığı belirlenmiştir. Ayrıca öğrenciler, bu tür etkinliklerin eğlenceli ve öğretici olduğunu ifade etmiş; projelerin çevreye duyarlılığı artırarak sürdürülebilirlik bilincini pekiştirdiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of original printmaking using packaging waste in a visual arts class on students' creativity and environmental awareness. The study was conducted with fifth-grade students at a middle school in the Yeşilyurt district of Malatya. The study aimed to demonstrate the contribution of using packaging waste as art materials to students' creativity and environmental awareness. In modern societies, increasing consumption and industrial activity have significantly increased waste volumes and brought about environmental problems. In this context, the reuse of waste materials for artistic purposes holds great potential for both environmental sustainability and artistic creativity. As part of the research, students were asked to collect various waste packaging materials, including textured packaging, cardboard boxes, plastic bottles, and aluminum foil, and use them for printmaking. Using these materials, students created original prints using various techniques, including relief printing, intaglio printing, monoprinting, and collage printing. The research was conducted using a mixed-methods approach, using both quantitative and qualitative data collection techniques. Students' environmental attitudes and responsible behaviors, as well as their artistic creativity levels, were measured quantitatively using various scales, while students' products were examined qualitatively using descriptive analysis. The findings indicate that using waste materials in artistic processes increases students' environmental awareness, enhances their creativity, and makes the learning process more enjoyable. In conclusion, it was determined that working with waste materials fosters students' creativity and significantly increases their environmental awareness. Furthermore, students expressed that such activities were both fun and educational, and it was observed that the projects increased environmental awareness and reinforced their awareness of sustainability.