Macaristan ve İspanya örnekleri üzerinden Avrupa'da popülizmin yükselişi
The rise of populism in Europe through the cases of Hungary and Spain
  1. Tez No: 986866
  2. Yazar: CAN GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN SEZGİN MERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Popülizm, Sağ Popülizm, Sol Popülizm, Macaristan, İspanya, Populism, Right-wing Populism, Left-wing Populism, Hungary, Spain, Popülism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Avrupa Birliği ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Avrupa'da yükselen popülizm olgusunu anlamak ve anlamlandırmak amacıyla ortaya konulmuştur. Bu tezde Macaristan, Fransa, Polonya gibi ülkelerde sağ, İspanya, Yunanistan ve Venezuela gibi ülkelerde sol örnekleri olan popülizm olgusu, akademik açıdan derinlikli ve kapsamlı bir biçimde araştırılmaya açık olan popülizm olgusunun ayrıntılarına değinilmiş, geçmiş, günümüz ve gelecek açısından bir etki analizi ortaya konmuştur. Popülizm konusunda literatürde farklı tanımlamalar bulunmakla birlikte, henüz tanımı konusunda net bir fikir birliğine varılamamıştır. Bu çalışmada farklı popülizm tanımlarına ve yaklaşımlarına yer verilmekle birlikte daha çok Cas Mudde ve Cristobal Rovira Kaltwasser'in İnce Merkezli İdeoloji Kuramı üzerinde durulmuştur. Popülizm kavramı sosyolojik, siyasi ve iktisadi açıdan ele alınmış meselenin tüm boyutlarına değinme gayesi ön planda tutulmuştur. Macaristan'da Macar Yurttaş Birliği (FIDESZ) ve İspanya'da Yapabiliriz Partisi (PODEMOS) örnekleri ele alınmış sağ ve sol popülizm karşılaştırmalı olarak değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Tüm bu karşılaştırmalar sonucunda, sağ popülizm örneği olan Macaristan'daki FIDESZ, sağ popülizmin tipik bir örneği olarak yabancı karşıtlığı, ötekileştirme, kutuplaştırma ve göç karşıtlığı gibi unsurları içerdiği, sol popülizm örneği olan İspanya'daki PODEMOS'un ise sol popülizmin önemli bir örneğini temsil ettiği ve özelikle“yeni sol”akımının önemli temsilcilerinden biri olduğu ve bu itibarla ülkesindeki yabancı unsurlara yönelik olarak pozitif bir tutum aldığı, kapsayıcı bir anlayışı belirlediği, agonistik bir çoğulculuğu esas aldığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, sağ ve sol popülizmin benzerlik ve farklılıkları ele alınarak, bütüncül bir bakış açısı ile popülizm kavramı açıklanmıştır. Başta Macaristan ve İspanya olmak üzere Avrupa'da yer alan çeşitli ülkelerde sağ ve sol popülizmin yansımaları ele alınmış ve popülizm kavramının çeşitli yönleri vurgulanarak literatüre katkı sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis has been presented with the aim of understanding and interpreting the phenomenon of rising populism in Europe. This thesis examines the phenomenon of populism, which has right-wing examples in countries such as Hungary, France, and Poland, and left-wing examples in countries such as Spain, Greece, and Venezuela. It delves into the details of populism, which is open to in-depth and comprehensive academic research, and presents an impact analysis from historical, contemporary, and future perspectives. Although there are different definitions of populism in the literature, there is still no clear consensus on its definition. While this study includes different definitions and approaches to populism, it focuses primarily on the idealist theory of Cas Mudde and Cristobal Rovira Kaltwasser. The concept of populism is examined from sociological, political, and economic perspectives, with the primary aim of addressing all dimensions of the issue. The examples of the Hungarian Civic Alliance (FIDESZ) in Hungary and the We Can Party (PODEMOS) in Spain have been examined, and right-wing and left-wing populism have been subjected to comparative evaluation. As a result of all these comparisons, FIDESZ in Hungary, an example of right-wing populism, was found to be a typical example of right-wing populism, containing elements such as xenophobia, othering, polarization, and anti-immigration sentiment. while Spain's PODEMOS, an example of left-wing populism, represents an important example of left-wing populism and is one of the key representatives of the“new left”movement. It has been determined that PODEMOS takes a positive stance towards foreign elements in its country, establishes an inclusive understanding, and is based on agonistic pluralism. In conclusion, the concept of populism has been explained from a holistic perspective by examining the similarities and differences between right-wing and left-wing populism. The reflections of right-wing and left-wing populism in various European countries, primarily Hungary and Spain, have been discussed, and contributions have been made to the literature by highlighting various aspects of the concept of populism.