Volatility dynamics in Turkish reit and sectoral indices: A univariate GARCH approach
Yaklaşımıtürkiye'deki GYO ve sektör indekslerindeki volatilite dinamikleri: Tek değişkenli GARCH
- Tez No: 986887
- Danışmanlar: PROF. DR. AYBEN KOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Menkul kıymetler borsası, Stock exchange
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Finans Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Finans Bilim Dalı
Özet
Çalışma, 2014-2024 dönemini kapsayan Türk GYO Endeksi (XGMYO) ve Borsa İstanbul'da işlem gören inşaat, turizm ve finansal hizmetler sektörlerinin endekslerin volatilite özelliklerini incelemektedir. Ortalamalar için ARIMA modelleri ve varyans için tek değişkenli GARCH(1, 1,1) modelleri kullanılarak yapılan analiz, iki temel makroekonomik değişkeni de içermektedir: USD/TRY döviz kuru ve uluslararası altın fiyatları (GAU). Bu değişkenler, döviz dalgalanmalarının ve küresel emtia fiyatlarının sektörel oynaklık üzerindeki etkilerini yakalamak için kullanılmaktadır. Bulgular, tüm sektörlerde volatilitenin önemli ölçüde devam ettiğini ve makroekonomik faktörlerin volatilite düzeyleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. İnşaat sektörü, gayrimenkul piyasası ile olan doğal bağlantıları nedeniyle, GYO'larla birlikte makroekonomik değişkenlere en belirgin duyarlılığı göstermektedir. Turizm sektörünün volatilitesi ise altın fiyatlarındaki dalgalanmalardan daha fazla etkileniyor gibi görünmektedir, bu durum yerel para birimi hareketlerine kıyasla küresel belirsizliğe ve yatırımcı duyarlılığına daha yüksek bir hassasiyet olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the volatility characteristics of the Turkish REIT Index (XGMYO) and primary sectoral indices listed on Borsa Istanbul, including the construction, tourism, and financial services sectors, covering the period from 2014 to 2024. Utilizing ARIMA models for the mean and univariate GARCH(1, 1,1) models for the variance, the analysis incorporates two essential macroeconomic variables: the USD/TRY exchange rate and international gold prices (GAU). These variables are employed to capture the effects of currency fluctuations and global commodity prices on sectoral volatility. The findings demonstrate significant persistence of volatility across all sectors, with macroeconomic factors exerting a considerable influence on volatility levels. The construction sector exhibits the most pronounced sensitivities to macroeconomic variables, along with REITs, reflecting their inherent connections to the real estate market. The volatility of the tourism sector appears to be more significantly affected by fluctuations in gold prices, indicating a higher sensitivity to global uncertainty and investor sentiment compared to domestic currency movements.