Potential economic effects of the carbon border adjustment mechanism on Germany and Türkiye
Sınırda karbon düzenleme mekanızmasının Almanya ve Türkiye üzerindeki potansiyel ekonomik etkileri
  1. Tez No: 986888
  2. Yazar: PAULİNE SOPHİE SEYFERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS ÖZCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir çevre, Uluslararası ticaret, Çevre ekonomisi, Sustainable environment, International trade, Environmental economics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
Özet
Türkiye-Almanya ekonomik ilişkileri yüzyıllar boyunca olumlu yönde ilerlemiş ve istikrarlı bir şekilde genişlemiştir. Günümüzde Almanya, Türkiye'nin dış ticaretteki en önemli ortaklarından biri ve ihracat destinasyonudur. Yakın dönemde uygulamaya konulan Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (Carbon Border Adjustment Mechanism – CBAM) gibi çevresel ticaret politikaları, iki ülke arasındaki ticari gelişmeleri karşılıklı olarak etkileme potansiyeline sahiptir. Yeşil ticaret politikasının önemli bir örneği olan CBAM, Avrupa Birliği'ne ithal edilen malların emisyon ayak izini bir maliyete bağlayan karbon vergilendirme aracidir. Bu durum, AB ve Türkiye arasindaki ticari iliskiler üzerinde baskı oluşturma potansiyeli vardir. Pigoucu vergilendirme gibi kavramlar, temel teorik çerçeveyi oluşturmaktadır. CBAM; alüminyum, çimento, elektrik, gübre, hidrojen ile demir-çelik sektörlerini kapsamaktadır. Bu tez, CBAM'ın Türkiye ve Almanya arasındaki ticari ilişkilere yönelik olası ekonomik etkilerini ele almakta, özellikle Türkiye'nin Almanya'ya yaptığı demir-çelik ve alüminyum ihracatındaki maliyet etkilerine odaklanmaktadır. Bu iki sektör, CBAM kapsamındaki sektörler arasında ikili ticarette önemli bir ekonomik değere sahiptir. Demir-çelik ve alüminyum sektörlerinde dört haneli Kombine Nomanklatür (CN) kodu bazında toplam ek maliyetler 2019–2024 yılları için yıllık olarak hesaplanmıştır. Ayrıca, ek maliyetlerin Türkiye'nin Almanya'ya ihracat hacimleri içindeki sektörel dağılımı incelenmiştir. Bulgulara göre, CBAM'dan en fazla etkilenecek sektörün demir-çelik olduğu görülmektedir. Potansiyel maliyetler, CN kodu bazlı emisyon yoğunluğu verileri, karbon fiyatlama düzeyleri ve ihracat ticaret akışları kullanılarak iki farklı senaryo çerçevesinde belirlenmiştir. Türk ihracatçılar açısından maliyet etkileri olacagi ön görülmektedir. Bu etkilerin basinda, fiyat rekabetçiliğinde azalma ve ticaret hacminde düşüş ön görülmektedir. Alman ithalatçılar ise Türkiye'den rekabetçi ürün ve tedarikçilerin azalmasına bağlı olarak artan ürün fiyatları ve tedarik zinciri riskleriyle karşı karşıya kalabilir. Bu riskler, ilgili ikili ticari ilişkilerin korunması ve güçlendirilmesine yönelik politika tedbirlerini gerekli kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Over centuries Turkish-German economic relations have progressed favorably and have steadily been expanding. Today, Germany is one of Türkiye's key partners in trade and primary export destination. Recently implemented environmental trade policies, such as the Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM), potentially affect the trade development of both countries mutually. The CBAM is a leading example of green trade policy and serves as a carbon taxation instrument linking the emission footprint of goods imported to the European Union to an emission cost, potentially putting strain on trade ties. Notions such as Pigouvian taxation form the underlying theoretical framework. The CBAM encompasses the aluminum, cement, electricity, fertilizers, hydrogen as well as iron and steel sectors. This thesis focuses on the CBAM's potential economic effects on trade relations between Türkiye and Germany, while addressing specifically cost effects on Turkish exports to Germany in the iron and steel and aluminum sectors. These two sectors stand for a significant economic value in bilateral trade among the CBAM-relevant sectors. The total added cost on a four-digit Combined Nomenclature (CN) code basis is determined regarding the iron and steel and aluminum sectors from 2019 to 2024 on a yearly basis. Moreover, the sectoral distribution of additional cost relative to Turkish export trade volumes to Germany is assessed. Based on the findings, the CBAM is set to impact the iron and steel sector most. The potential costs are determined according to the two individual scenarios each using the CN code-based emission intensity data and the carbon pricing levels as well as export trade flows. For Turkish exporters, the cost effects may result in reduced price competitiveness and lower trade volumes. German importers may encounter higher product prices and supply chain risks arising from the reduced availability of competitive goods and suppliers from Türkiye. These risks call for policy measures to safeguard and strengthen the corresponding bilateral trade ties.