A Study on the Trajectories Taken Following the Arab Spring: The Egyptian, Libyan and Syrian Cases
Arap Baharı Sonrası Yönelimler Üzerine bir Çalışma: Mısır, Libya ve Suriye Örnekleri
- Tez No: 986921
- Danışmanlar: Prof. Dr. GENCER ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Arap Baharı, Ordu-devlet ilişkileri, İç savaş, The Arab Spring, military-State relations, Civil war
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (ingilizce) Bilim Dalı
Özet
Bu tezin teması üç ülkenin Arap Baharı'nda gelişen olaylardan sonra izlediği yolu analiz etmektir. Arap Baharı bu seçilen üç ülkeyi belirgin bir şekilde etkilemiştir. Bu araştırma için seçilen ülkelerin her biri kendi sınırları içinde gerçekleşen ayaklanmalar sonucunda büyük bir değişim yaşamıştır. Bu tez, Mısır, Libya ve Suriye'nin günümüzdeki hallerinin oluşmasında etkili olan unsurları tanımlamayı hedefler. İzlenilen yollar, ayaklanmalar esnasında ve ötesinde etklienen farklı ülkeleri yurtiçi ve yurtdışı unsurlarını hesaplamak için neoklasik realism teorisine göre test edilmiştir. Bu araştırmayı analiz etmede kullanılan metot nitel analiz ile birlikte karşılaştırmalı metottur. Araştırmanın sonuçları, değişkenlik gösteren faktörler, izlenilen yollardaki çeşitliliğin ana sebepleri olduğunu göstermiştir. Mısır, başarısızlıkla sonuçlanan demokrasi girişimi sonrasında bir kez daha askeri yönetim altındadır. Libya, ülkeyi yöneten bir merkezi yönetim olmadığı için başarısız devlet olarak sınıflandırılmıştır ve Suriye'deki iç savaş devam etmektedir. Bu sonuç, rejimin niteliği ve ordunun rolü gibi bazı unsurların olayların gidişatını her bir ülkede belirlemiş ve dış müdahale gibi dış etkenler bu üç ülkenin Arap Baharı'ndaki akıbetini belirlemiştir.
Özet (Çeviri)
The theme of this thesis is to analyse the trajectories taken by three countries, following the events of the Arab Spring. The Arab Spring affected the three chosen countries very distinctly. The countries selected for this analysis, each experienced vast change resulting from the uprisings within their respective borders. The study attempts to isolate the influences that contributed to the current state of affairs in which Egypt, Libya and Syria find themselves today. The trajectories are further tested against a Neoclassical Realism theory to assess the domestic and international elements influencing the various countries during the uprisings and beyond. The method for analysing this study is a comparative method along with a qualitative analysis. The results of this study show that differing factors were the main reasons behind the variation in trajectories taken. Egypt is under the command of the military once again, following an unsuccessful attempt at democracy. Libya has been categorised as a failed state because there is no central government in control of the country and the civil war in Syria continues. The outcome shows that elements such as the nature of regime and military's role within the regime aided in dictating the course of events in each country and external actors such as foreign intervention were able to determine the outcome of the Arab Spring in these three countries.