Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde yatan hastalarda fungal enfeksiyonların retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of fungal infections in Neonatal Intensive Care Unit of Adana City Training and Research Hospital
  1. Tez No: 986920
  2. Yazar: ÜMMÜHAN ARIKAN
  3. Danışmanlar: DR. EREN KALE ÇEKİNMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Candida, İnvaziv Fungal Enfeksiyon, Yenidoğan, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi, Candida, Invasive Fungal Infection, Neonate, Neonatal Intensive Care Unit
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde 1 Ocak 2018-31 Aralık 2024 tarihleri arasında fungal enfeksiyon tanısı alan yenidoğanların demografik özelliklerini, maternal ve perinatal risk faktörlerini, klinik ve laboratuvar bulgularını, mikrobiyolojik etkenlerini, antifungal tedavi yaklaşımlarını, antifungal direnç paternlerini ve mortalite oranlarını retrospektif olarak değerlendirmek ve elde edilen verilerin literatür ile karşılaştırılarak ünitemize özgü epidemiyolojik özelliklerin ortaya konulması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu retrospektif gözlemsel çalışmaya, 1 Ocak 2018-31 Aralık 2024 tarihleri arasında Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde tedavi edilen ve fungal enfeksiyon tanısı alan yenidoğanlar dâhil edildi. Hastaların demografik verileri, doğum özellikleri, maternal risk faktörleri, klinik seyirleri, laboratuvar ve görüntüleme bulguları, izole edilen fungal etkenler, antifungal tedavi ve direnç profilleri hasta dosyaları ve hastane bilgi yönetim sistemi üzerinden geriye dönük olarak incelendi. Verilerin istatistiksel analizi uygun tanımlayıcı yöntemler kullanılarak yapıldı. Bulgular: 01.01.2018–31.12.2024 tarihleri arasında yenidoğan yoğun bakım ünitesine yatırılan toplam 3618 hasta arasından invaziv fungal enfeksiyon tanısı alan 67 yenidoğan çalışmaya dâhil edildi. Olguların %50'si 28 gebelik haftasının altında doğmuştu. Doğum ağırlığına göre değerlendirildiğinde hastaların %59'u 1500 gramın, %41'i ise 1000 gramın altındaydı. İnvaziv fungal enfeksiyon insidansı toplam popülasyonda %1.85 olarak saptanırken, bu oran 1500 gramın altında doğan bebeklerde %2.45, 1000 gramın altında doğan bebeklerde ise %2.8 olarak hesaplandı. Olguların %52'si geç başlangıçlı sepsis, %48'i ise çok geç başlangıçlı sepsis grubunda yer aldı. En sık izole edilen etken Candida albicans olup, bunu Candida glabrata ve Candida parapsilosis izledi. Enfeksiyon öncesi dönemde hastaların %88'inde parenteral beslenme, %93'ünde solunum desteği, %99'unda geniş spektrumlu antibiyotik kullanımı ve yüksek oranda santral kateter varlığı mevcuttu; cerrahi girişim öyküsü ise %58 oranında saptandı. Antifungal tedavide en sık amfoterisin B ve flukonazol kullanıldı. İzolatların bir kısmında azol ve polien grubu antifungallere karşı direnç tespit edilirken, mikafungine karşı direnç saptanmadı. Çalışma grubunda mortalite oranı %52 olarak belirlendi. Sonuç: Bu çalışma, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde invaziv fungal enfeksiyonların özellikle ileri derecede prematüre, çok düşük doğum ağırlıklı ve invaziv girişim gereksinimi olan bebeklerde önemli bir morbidite ve mortalite nedeni olduğunu göstermektedir. Ünitelere özgü epidemiyolojik verilerin ortaya konulması, riskli hasta gruplarının erken tanımlanması ve antifungal tedavi yaklaşımlarının optimize edilmesi, yenidoğanlarda fungal enfeksiyonların önlenmesi ve klinik sonuçların iyileştirilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to retrospectively evaluate the demographic characteristics, gestational age and birth weight distribution, maternal and perinatal risk factors, clinical and laboratory findings, antifungal treatment approaches, antifungal resistance patterns, and mortality rates of neonates diagnosed with fungal infections in the Neonatal Intensive Care Unit (NICU) of Adana City Training and Research Hospital between 2018 and 2024. Additionally, the study aimed to compare the obtained data with the existing literature and to identify unit-specific epidemiological characteristics. Methods: This retrospective observational study included neonates diagnosed with fungal infections and hospitalized in the NICU of Adana City Training and Research Hospital between January 2018 and December 2024. Demographic data, birth characteristics, maternal risk factors, clinical course, laboratory and imaging findings, isolated fungal pathogens, antifungal treatment regimens, and resistance profiles were retrospectively reviewed using patient medical records and the hospital information management system. Descriptive statistical analyses were performed to evaluate the study data. Results: Between January 1, 2018 and December 31, 2024, a total of 67 neonates diagnosed with invasive fungal infection were included in the study among 3618 patients admitted to the neonatal intensive care unit. Fifty percent of the cases were born at less than 28 weeks of gestation. When evaluated according to birth weight, 59% of the patients weighed less than 1500 g and 41% weighed less than 1000 g. The incidence of invasive fungal infection was 1.85% in the overall population, whereas it was calculated as 2.45% among infants born with a birth weight below 1500 g and 2.8% among those born with a birth weight below 1000 g. Fifty-two percent of the cases were classified as late-onset sepsis, while 48% were classified as very late-onset sepsis. The most frequently isolated pathogen was Candida albicans, followed by Candida glabrata and Candida parapsilosis. In the pre-infection period, 88% of the patients received parenteral nutrition, 93% required respiratory support, and 99% had a history of broad-spectrum antibiotic use, with a high prevalence of central venous catheterization; a history of surgical intervention was identified in 58% of the cases. Amphotericin B and fluconazole were the most commonly used antifungal agents. While resistance to azole and polyene antifungal agents was detected in some isolates, no resistance to micafungin was observed. The mortality rate in the study group was 52%. Conclusion: This study demonstrates that invasive fungal infections remain a significant cause of morbidity and mortality in neonatal intensive care units, particularly among extremely preterm and very low birth weight infants requiring intensive invasive support. Identifying unit-specific epidemiological data, early recognition of high-risk neonates, and optimization of antifungal treatment strategies are essential for improving clinical outcomes and preventing fungal infections in this vulnerable population.