Televizyon reklamlarında tüketici davranışını etkileyen psikolojik faktörler
Advertising and psyhological factors effecting the consumer behaviour
  1. Tez No: 98698
  2. Yazar: MÜZEYYEN DEMİRBİLEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN İLTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Reklam, Tüketici Davranışı II, Advertisement, Consumer behaviour i
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu araştırma son yüzyılın sanatı olarak ifade edilen reklamı ve reklamın tüketici satınalma davranışını nasıl etkilediğini ortaya koymak amacını taşımaktadır. Tüketici davranışını etkileyen psikolojik faktörler ve reklam boyutu üzerinde, bu güne değin pek fazla çalışma yapılmamış olması araştırmanın, bu konu üzerinde çalışacaklara ışık tutması amacını da taşımaktadır. Araştırmanın birinci bölümünde reklam ve reklamın iletişim sürecinin nasıl olduğu ve iyi bir iletişimin nasıl olması gerektiği üzerinde durulmuştur. Daha sonra tüketici davranışını etkileyen psikolojik faktörler ve bunların reklamla ilişkilerine yer verilmiştir. Araştırmanın ikinci bölümünde ise, varsayımlar, sınırlılıklar, model ve verilerin toplanması değerlendirme yöntemi açıklanarak elde edilen veriler ışığında tüketicilerce reklamın anlamı, reklama olan güvenleri ve reklama ilişkin görüşleri değerlendirilmiştir. Bulguların çözümlenmesi ile reklama ilişkin görüşlerinin, bireyin satınalma kararı üzerinde nasıl etkili olduğu ortaya konulmuş ve nedenleri tartışılmıştır. Araştırmanın son bölümünde yapılan araştırmanın sonuçlan ortaya konulmuş ve gerekli hallerde önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This investigation aims to represent the advertisement which is an art of last of century and how the advertisement effects the consumer behaviour. Since there is not so much research and studies about the psychological factors effecting the consumer behaviour and the advertisement dimension, this thesis will clarity the ideas of the people who are going to study on this subject. In the first part of this thesis, how the advertisement and this communication process should be is discussed and the ways of a perfect communication is impressed. Later on, the psychological factors effecting the consumer behaviour and their relationship with the advertisement is analysed. In the second part, the meaning of the advertisement understood by the consumer, their confidence and ideas on the advertisement are tried to be evaluated by the explanation of then goals, assumptions, methods, limitations, data collection ways and the evaluation methods. In the third part, it is stated that how the analysis of the inventions and the opinions about advertisement effects the purchasing decision of the individual, and it is reasons are discussed. In the fourth part, the result of the investigations are exhibited, and some necessary suggestions are stated.