Genç yaşta eğitim yoluyla absolut işitme becerisi kazanmada David L. Burge'ün yönteminin geçerliliğinin incelenmesi
Examining the validity of David L. Burge's method in developing absolute hearing skills by means of education at older ages
- Tez No: 98697
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKKI AKYOLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Absolute hearing, Education in older ages, David L. Burge Method
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
ÖZET GEÇ YAŞTA, EĞİTİM YOLUYLA ABSOLUT İŞİTME BECERİSİ KAZANMADA DAVİD L. BURGE ' ÜN YÖNTEMİNİN GEÇERLİLİĞİNİN İNCELENMESİ YÜKSEL, Mehmet Yüksek Lisans Tezi Müzik Eğitimi Anabilim/Anasanat Dalı Temmuz, 2000, xv + 190 Tez Danışmanı : Yrd. Doç. I. Hakkı Akyoloğlu Bu araştırmanın amacı David L. Burge' ün yönteminin dayandığı bilimsel gerçekleri ortaya koyduktan sonra, bu yöntemin geç yaşta eğitim yoluyla absolut işitme becerisini kazandırmadaki geçerliliğini sınayıp bulguların mesleki müzik eğitimi veren kuruluşlarda müziksel işitme okuma derslerine ve müziksel işitmenin renk boyutunu algılama yönünde kendini geliştirmek isteyen müzisyenlere katkıda bulunmasını sağlamaktır. Yapılan literatür taramalarında absolut işitme becerisinin doğuştan getirilen bir özellik olmayıp erken yaşta daha kolay öğrenildiği ortaya çıkmıştır.Perde işitmenin boyutları ve incelikleri araştırılmış, perdenin yüksekliğinin yan ısı ra perde sınıfına has, içinde bulunduğu oktavdan bağımsız bir işitsel rengi olduğu bulunmuştur. Absolut işitme becerisine sahip olmayan sıradan yetişkin insanların da absolut bir perde hafızasına sahip olduğunu VIgösteren araştırmaların ışığında absolut işitme becerisi perde hafızası ve perde isimlendirme olarak iki bileşene ayrılmıştır. Bu bilimsel temellere dayanan David L. Burge' ün yöntemi perdenin işitsel renginin daha önce farkında olan ve olmayan onsekiz yaş üstü kişilerden oluşan bir gruba uygulanmış, verilen eğitimin sonucunda bütün denekler perdenin renk boyutunun farkına varmış, çeşitli süreler boyunca disiplinli çalışan deneklerin, psikolojik sorunlara bağlı konsantrasyon zorlukları olanları dışında hepsi çalışılan süre içinde absolut işitme becerisi bakımından ilerleme kaydetmişlerdir. Yapılan araştırmayla absolut işitme becerisinin erken çocukluk yaşlarında sistemli müzik eğitimi almakla kolay gelişmesine rağmen dikkati perdenin rengine yönlendirmek ve düzenli çalışmak kaydıyla geç yaşlarda da bu beceride gelişme sağlanabileceği ortaya çıkmıştır. Deneklerin çalışma süreleri David L. Burge'ün perdeyi herhangi bir kaynaktan duymadan hafızada canlandırabilirle becerisini kazanmak için öngördüğü ortalama bir yıllık süreden çok az olduğu için araştırma sırasında absolut işitmede sağlanan gelişmenin kalıcılığı hakkında kesin bir yargıya varılamamıştır. Anahtar Kelime: Absolut İşitme, Geç Yaşta Eğitim, David L. Burge Yöntemi vu
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXAMINING THE VALIDITY OF DAVID L. BURGE' S METHOD IN DEVELOPING ABSOLUTE HEARİNG SKILLS BY MEANS OF EDUCATION AT OLDER AGES YÜKSEL, Mehmet The Thesis of Master of Science Department of Musical Education July 2000, xv + 190 Advisor : Assist. Prof. I. Hakkı Akyoloğlu The aim of this research is after finding the scientific facts that David L. Burge's method depend on, to examine the efficiency of this method on developing absolute hearing skills by means of education at older ages and to contribute the findings to the musical hearing and reading lectures in the foundations that give music education professionally and to musicians who want to develop their perception of pitch color dimension in their hearing abilities. By the literature survey done in this research it is found that absolute hearing ability is not by birth but learned in early childhood. The subtilities of pitch perception is searched and another dimension of the pitch other than IVheight-pitch color (chroma) due to pitch class which is independet of the octave where the pitch lies on found to be exist. Absolute hearing ability is divided into two components as pitch memory and pitch labeling in the light of the reserches showing that ordinary people who don't have the ability of absolute hearing also have absolute pitch memory. Depending on scientific facts, David L. Burge's method is applied on a group of musicians elder than eighteen who are aware or not aware of the pitch chroma yet. After the education all of the participants became aware of the pitch color.Except the ones who have some concentration difficulty due psycholgic problems all the participants who worked in a disciplined way made a certain amount of progress in their absolute hearing skills. This research showed that although absolute hearing skills can be developed easily by taking systematic music lessons in the early childhood, by directing the perception to the pitch color and working in a disciplined way some progress can be done at older ages also. Since the time spent by the participants for the exercises is much less than the approximate time proposed by the author to be able to gain a good aural recall (one year) no comment is made about the permanancy of the gained absolute hearing skills.