Sıçanlarda metilglioksal ile indüklenen endotel disfonksiyonuna berberinin etkisi: AMPK/PI3K/AKT/ENOS yolağının rolü
Effect of berberine on methylglyoxal-induced endothelial dysfunction in rats: The role of AMPK/PI3K/AKT/ENOS pathway
  1. Tez No: 987005
  2. Yazar: AYŞE BARUTÇUGİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARDA TAŞATARGİL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Endotel, Berberin, Metilglioksal, Endothelium, Berberine, Methylglyoxal
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Berberinin kardiyovasküler sistem üzerindeki faydalı etkilerine dair birçok veri mevcuttur. Bu çalışmanın amacı sıçanlarda metilglioksal (MGO) ile indüklenen endotel disfonksiyonuna berberin'in koruyucu etkisi ve bu etkide AMPK/PI3K/Akt/eNOS yolağının rolünü araştırmaktır. Yöntem: Çalışmamızda toplam 48 adet erkek sıçan kullanıldı. Sıçanlar kontrol, MGO maruziyeti yapılanlar ve MGO ile birlikte berberin uygulanan sıçanlar ve tek başına berberin uygulanan sıçanlar olmak üzere 4 gruba ayrıldı. MGO grubu sıçanlara sırt bölgesine osmotik pompa ile 4 hafta sürekli infüzyon ile MGO uygulandı. MGO berberin grubu sıçanlarda MGO pompası uygulamasının yanısıra günde tek doz oral gavaj yoluyla berberin uygulandı. Son grupta oral gavaj yoluyla sadece berberin uygulandı. 4 hafta sonra sıçanların torasik aortları çıkarıldı. İzole organ banyosunda asetilkolin (ACh), sodyum nitroprussid (SNP), potasyum klorür (KCl) ve fenilefrin (Phe) yanıtları elde edildi. Ayrıca L-NAME, ODQ, Wortmannin ve Compound C inkübasyonu sonrasında ACh yanıtları elde edildi. Bulgular: MGO uygulaması ACh ile indüklenen endotel bağımlı yanıtlarda anlamlı azalmaya neden olurken MGO berberin grubunda bu yanıtlarda anlamlı artış elde edildi. Endotelden bağımsız SNP yanıtlarında gruplar arasında anlamlı fark gözlenmedi. Hem Fe hem KCl kasılmalarında da gruplar arasında anlamlı fark gözlenmedi. L-NAME, ODQ, Wortmannin inkübasyonu ile ACh yanıtlarında azalma elde edilirken, Compound C inkübasyonu bu yanıtı etkilemedi. Sonuç: MGO'in endotel bağımlı gevşeme yanıtlarını bozduğu ve berberin'in bu yanıtta önemli artış oluşturarak endotel fonksiyonda düzelme sağladığı sonucuna varıldı. Berberin bu koruyucu etkiyi NOS ve PI3K/Akt yolağı aracılığıyla ortaya çıkarıyor olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: There are many data on the beneficial effects of berberine on the cardiovascular system. The aim of this study is to investigate the protective effect of berberine on methyglyoxal (MGO)- induced endothelial dysfunction in rats and the role of AMPK/PI3K/AKT/eNOS pathway in this effect. Method: A total of 48 male rats were used in our study. The rats were divided into 4 groups as control, those exposed to MGO, rats treated with MGO together with berberine and rats treated with berberine alone. MGO was administered to rats in the MGO group with an osmotic pump to the dorsal region for 4 weeks. In the.MGO berberine group rats berberine was applied through gavage a single dosage a day with MGO osmotic pump application. In the last group, only berberine was administered by oral gavage. After 4 weeks, the thoracic aorta of the rats was removed. Acetylcholine (ACh), sodium nitroprusside (SNP), potassium chloride (KCl) and phenylephrine (Phe) responses were obtained in the isolated organ bath. In addition, ACh responses were obtained after incubation of L-NAME, ODQ, Wortmannin and Compound C. Results: While MGO administration caused a significant decrease in ACh-induced endothelialdependent responses, a significant increase was obtained in these responses in the MGO berberine group. No significant difference was observed between the groups in endothelialindependent SNP responses. No significant difference was observed between the groups in both Fe and KCl contractions. A decrease in ACh responses was obtained with L-NAME, ODQ, Wortmannin incubation, while Compound C incubation did not affect this response. Conclusion: it was concluded that MGO impairs endothelial-dependent relaxation responses and berberine provides an improvement in endothelial function by creating a significant increase in this response. Berberine may exert this protective effect through the NOS and PI3K/Akt pathway.