Derince Fatih Aile Sağlığı Merkezi 41.04.041 numaralı birime başvuran 40-60 yaş aralığındaki hastaların kanser taramalarına karşı bilgi tutum ve davranışları
Knowledge, attitudes, and behaviors of patients aged 40-60 regarding cancer screenings at Derince Fatih Family Health Center, unit number 41.04.041
- Tez No: 987004
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY MÜGE ALVUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kanser taramaları, aile hekimliği, meme kanseri, serviks kanseri, kolon kanseri, Cancer screenings, family medicine, breast cancer, cervical cancer, colorectal cancer
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
7.1. Giriş ve Amaç: Bu çalışmada, Kocaeli ili Derince ilçesinde bir aile sağlığı birimine başvuran 40-60 yaş arası bireylerin kanser taramaları konusundaki bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. 7.2. Gereç ve Yöntem: Araştırma, 01.05.2025- 01.07.2025 tarihleri arasında Derince Fatih Aile Sağlığı Merkezi 41 No'lu Aile Hekimliği Birimi'ne başvuran, araştırma kriterlerine uygun ve katılımı kabul eden 249 kişi ile gerçekleştirilmiştir. İstatistiksel analizlerde Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis testi ve Spearman korelasyon testi kullanılmış; p <0,05 değeri anlamlı kabul edilmiştir. 7.3. Bulgular: Katılımcıların yaş ortanca değeri 50 (45-55), ölçek puanı ortanca değeri ise 106 (91-111) olarak bulunmuştur. Katılımcıların %64,7'si kadın, %35,3'ü erkektir. Çoğunluğu evli, ilkokul mezunu, ev hanımı ve orta gelir grubundandır. Katılımcıların önemli bir kısmı kronik hastalığa sahip olup düzenli ilaç kullanmaktadır. Katılımcıların %55'i Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) hakkında, %69,5'i ise genel olarak kanser taramaları hakkında bilgi sahibidir. Katılımcıların %65,9'u en az bir kez kanser taraması yaptırmıştır. En sık yapılan tarama serviks kanseri taramasıdır (%52,6). Taramaların çoğu aile sağlığı merkezlerinde (%65,2) gerçekleştirilmiştir. Kanser taraması yaptırmama gerekçesi olarak en çok“sağlıklı olduklarını düşünmeleri”ifade edilmiştir. 7.4. Sonuç: Katılımcıların kanser taramaları hakkında bilgi sahibi olmalarına rağmen, tarama yaptırma oranları düşüktür. Aile hekimleri, kanser taramalarında önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle, aile hekimleri bilgilendirme ve yönlendirme açısından desteklenmeli; toplumu bilinçlendirmek amacıyla televizyonlarda kamu spotları gibi farkındalık artırıcı kampanyalara yer verilmelidir. 7.5.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: This study aimed to evaluate the knowledge, attitudes, and behaviors regarding cancer screenings among individuals aged 40–60 who applied to a family health unit in the Derince district of Kocaeli, Türkiye. Materials and Methods: Between May 01th and July 01th, 2025, 249 participants who applied to the 41st Family Medicine Unit of Derince Fatih Family Health Center, met the inclusion criteria, and agreed to participate were included in the study. The Mann-Whitney U test was used for comparisons between two groups, and the Kruskal-Wallis test for more than two groups. The Spearman correlation test was used to compare quantitative variables with scale scores and sub-dimensions. A p-value of <0.05 was considered statistically significant. Results: The median age of the participants was 50 (45–55), and the median total scale score was 106 (91–111). Of the participants, 64.7% were female and 35.3% were male. Most were married, primary school graduates, housewives, and in the middle-income group. Many had chronic illnesses and were on regular medication. A majority were aware of KETEM (55%) and cancer screenings in general (69.5%). About 65.9% had undergone at least one type of cancer screening, with cervical cancer screening being the most common (52.6%). Most screenings were conducted at family health centers (65.2%). The most common reason for not undergoing screening was the belief of being healthy. Conclusion: Although participants had knowledge about cancer screenings, their participation in screenings was relatively low. Family physicians play a key role in promoting cancer screenings. Therefore, family physicians should be supported in educating patients, and public service announcements encouraging cancer screenings should be broadcast on television to raise awareness.