Tip 1 diyabetli çocuklarda modele dayalı geliştirilmiş ciddi oyunun metabolik kontrol, öz yeterlilik ve yaşam kalitesine etkisi: Randomize kontrollü çalışma
The effect of model-based serious game on metabolic control, self-efficacy and quality of life in children with Type 1 Diabetes: Randomized controlled study
- Tez No: 987031
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEDRİYE AK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Eğitim ve Öğretim, Hemşirelik, Child Health and Diseases, Education and Training, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus-tip 1, Dijital teknolojiler, Yaşam kalitesi, Çocuk hemşireliği, Öz yönetim, Diabetes mellitus-type 1, Digital technologies, Quality of life, Pediatric nursing, Self-management
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu randomize kontrollü çalışma, Tip 1 Diyabetes Mellitus'lu çocuklarda modele dayalı ciddi oyunun metabolik kontrol, öz yeterlilik ve yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya 58 çocuk dâhil edilmiş; deney (n=29) ve kontrol (n=29) gruplarına randomize edilmiştir. Deney grubuna ciddi oyun aracılığıyla diyabet eğitimi verilmiş,kontrol grubuna ise rutin diyabet eğitimi verilmiştir. Çalışmanın verileri;“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Metabolik Kontrol Formu”,“Yaşam Kalitesi Ölçeği”ve“Diyabet Yönetimi Öz Yeterlilik Ölçeği”ile müdahale öncesinde, 12. ve 15.haftalarda toplanmıştır. İstatistiksel analizlerde bağımsız örneklem t testi, tekrarlı ölçümlerde ANOVA ve Bonferroni testi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda müdahale öncesi gruplar arasında HbA1c düzeylerinde, özyeterlilik ve yaşam kalitesi puan ortalamaları arasında anlamlı fark bulunmazken (p>0.05), müdahale sonrasında deney ve kontrol gruplari arasinda HbA1c düzeyleri (p<0.001), özyeterlilik (p<0.001), ve yaşam kalitesi (p<0.05) puan ortalamaları arasında anlamlı fark bulunmuştur. Sonuç olarak, modele dayalı ciddi oyun aracılığıyla verilen eğitimin, Tip 1 Diyabetes Mellitus'lu çocuklarda metabolik kontrolü geliştirmede, öz yeterliliği artırmada ve yaşam kalitesini yükseltmede etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This randomized controlled trial was conducted to examine the effects of model-based serious game on metabolic control, self-efficacy, and quality of life in children with type 1 diabetes mellitus. Fifty-eight children were included in the study and randomized into experimental (n=29) and control (n=29) groups. The experimental group received diabetes education through serious play, while the control group received routine diabetes education. Data were collected using the“Introductory Information Form,”“Metabolic Control Form,”“Quality of Life Scale,”and“Diabetes Management Self-Efficacy Scale”before the intervention and at weeks 12 and 15. Statistical analyses used independent samples t-tests, ANOVA, and Bonferroni tests for repeated measures. The study found no significant difference in mean HbA1c levels, self-efficacy, or quality of life scores between the pre-intervention groups (p>0.05). However, significant differences were found in mean HbA1c levels (p<0.001), self-efficacy (p<0.001), and quality of life (p<0.05) scores between the experimental and control groups after the intervention. In conclusion, it was determined that education delivered through model-based serious game was effective in improving metabolic control, increasing self-efficacy, and improving quality of life in children with Type 1 Diabetes Mellitus.