Otizm spektrum bozukluğu tanısı olan çocuk ve ergenlerde Neurexin kan düzeyinin sağlıklı çocuklar ile karşılaştırılması ve otizm klinik şiddeti ile ilişkisi
Comparison of Neurexin blood levels in children and adolescents diagnosed with autism spectrum disorder and healthy children, and its relationship with clinical severity of autism
  1. Tez No: 987049
  2. Yazar: AYŞE BÜYÜKATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERHAT TÜRKOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: OSB, Neurexin, İnflamasyon, ASD, Neurexin, Inflammation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı olan çocuklarda çocuk ve ergenlerde Neurexin kan düzeylerinin ve inflamasyon belirteçlerinin sağlıklı çocuklar ile karşılaştırılması ve Otizm Spektrum Bozukluğunun klinik şiddeti arasındaki ilişkiyi karşılaştırarak incelemektir.Gereç ve Yöntem: Çalışmada OSB tanılı 88 hasta ile herhangi bir psikiyatrik ya da nörolojik hastalığı olmayan 78 sağlıklı kontrol grubu dahil edilmiştir. Nöropsikiyatrik özellikler ÇODÖ, Sosyal İletişim ölçekleriyle değerlendirilmiştir. Kan neurexin plazma düzeyleri ELİSA yöntemiyle belirlenmiştir.Bulgular: OSB'li çocuklarda, cinsiyet, yaş ve BKİ fark etmeksizin plazma NRXN2A ve NRXN2B düzeyleri tipik gelişenler ile istatiksel olarak anlamsız sonuçlandı. NRXN2A ve NRXN2B düzeyleri her iki grupta kendi içinde korele olarak bulundu. WBC ve nötrofil düzeyleri ise OSB'li grupta tipik gelişenlere göre istatiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptandı. Sonuç: Çalışma sonucunda, OSB hastalarında NRXN2A ve NRXN2B düzeylerinin tipik gelişen gruba göre anlamsız olduğu görülürken, OSB'li grupta kan inflamasyon belirteçlerinden WBC ve nötrofil düzeyleri yüksek olarak saptandı. Bu bulgular, OSB'nin patofizyolojisi ve sinaptogenez ve bunun perifere yansıması ile inflamasyon arasındaki karmaşık ilişkilerin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olan önemli ipuçları sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective:The aim of this study is to examine the relationship between blood levels of neurexin and inflammation markers in children and adolescents diagnosed with Autism Spectrum Disorder (ASD) and their comparison with healthy children, as well as to investigate the correlation between these parameters and the clinical severity of ASD.Materials and Methods:The study included 88 patients diagnosed with ASD and 78 healthy controls with no psychiatric or neurological disorders. Neuropsychiatric characteristics were assessed using the Childhood Autism Rating Scale (CARS) and the Social Communication Scale. Plasma neurexin levels were determined using the ELISA method.Results:In children with ASD, plasma NRXN2A and NRXN2B levels were statistically insignificant compared to typically developing children, regardless of gender, age, or BMI. NRXN2A and NRXN2B levels were found to be correlated within both groups. However, WBC and neutrophil levels were significantly higher in the ASD group compared to the typically developing group.Conclusion:The study concluded that NRXN2A and NRXN2B levels were not significantly different between ASD patients and typically developing children. However, inflammation markers such as WBC and neutrophil levels were elevated in the ASD group. These findings provide important insights into the complex relationships between the pathophysiology of ASD, synaptogenesis, its peripheral reflections, and inflammation.