Isolation and taxonomic characterization of actinomycetes from Melolontha melolontha and profiling their secondary metabolites
Melolontha melolontha'dan aktinomisitlerin izolasyonu,tanımlanması ve biyoteknolojik olarak önemli sekonder Metabolitler'in tespiti ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 987062
  2. Yazar: MUHAMMAD FATHALLAH ALBADRY ALI
  3. Danışmanlar: Prof. Dr. ZİHNİ DEMİRBAĞ, YRD. DOÇ. DR. MEHTAP USTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrobiyoloji, Microbiology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Streptomyces, biyolojik olarak aktif bileşikler üretme yetenekleri nedeniyle büyük ilgi gören önemli bir mikroorganizma grubudur. Bu çalışmada, Doğu Karadeniz bölgesinde yer alan üç farklı bölgeden (Rize, Sinop ve Samsun) toplanan M. melolontha larvalarından Actinomycetes isolation agar besiyeri kullanılarak 8 aktinomiset izolatı seçilmiştir. Morfolojik, biyokimyasal ve genetik tanımlama testlerine dayanarak bu izolatlar Streptomyces ambofaciens, Streptomyces mirabilis, Streptomyces pluricolorescens, Streptomyces araujoniae, Streptomyces durocortorensis, Streptomyces setonii, Streptomyces antibioticus ve Streptomyces caelestis olarak tanımlanmıştır. Tüm izolatların sıvı (tam) ekstraktları antibakteriyel ve antifungal aktiviteler açısından test edilirken, S. pluricolorescens (M11) ve S. antibioticus (M15)'ın ham (kuru) ekstraktları antiviral ve antikanser özellikler bakımından taranmıştır. Antibakteriyel testler hem Gram-pozitif hem de Gram-negatif bakterilere karşı geniş bir aktivite spektrumu ortaya koymuştur. Ayrıca C. albicans'a karşı antifungal aktivite de gözlenmiştir. S. pluricolorescens ve S. antibioticus'in daha ileri HPLC analizi, antimikrobiyal bileşiklerin, antiviral bileşiklerin ve antitümör bileşiklerin yanı sıra başka bazı biyolojik olarak aktif metabolitlerin varlığını göstermiştir. HPLC analizi neticesinde, ham ekstraktlar kullanılarak yapılan testler HIV-1 RT'nin güçlü in-vitro inhibisyonunu ve antikanser MTT testlerinde kayda değer sitotoksisite ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Streptomyces are an important group of microorganisms that have attracted great attention for their ability to produce bioactive compounds. In this study, eight actinomycete isolates were selected from M. melolontha larvae collected from three different locations (Rize, Sinop, and Samsun) in the Eastern Black Sea region, using Actinomycetes isolation agar medium. Based on morphological, biochemical, and genetic identification tests isolates were identified as Streptomyces ambofaciens, Streptomyces mirabilis, Streptomyces pluricolorescens, Streptomyces araujoniae, Streptomyces durocortorensis, Streptomyces setonii, Streptomyces antibioticus, and Streptomyces caelestis. Whole (liquid) extracts of all isolates were tested for antibacterial and antifungal activities, while crude (dry) extracts from S. pluricolorescens and S. antibioticus were screened for antiviral and anticancer properties. The antibacterial assays revealed a broad spectrum of activity against both Gram-positive and Gram-negative bacteria. In addition, antifungal activity was observed against C. albicans. Further HPLC analysis of S. pluricolorescens and S. antibioticus showed the presence of antimicrobial compounds, antiviral compounds, and antitumor compounds, along with several other bioactive metabolites. Based on HPLC analysis, tests performed using the crude extracts demonstrated strong in-vitro inhibition of HIV-1 RT and showed notable cytotoxicity in anticancer MTT assays.