Viyolonselin Ortaçağ'dan günümüze kadar geçen süreçte yaşadığı yapısal değişikliklerin incelenmesi
An Investigation of cello's structural differences from middle age
  1. Tez No: 98708
  2. Yazar: MURAT CENAP UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. KADİR KARKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Music Instruments, cello
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalgı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET VİYOLONSELİN ORTAÇAĞDAN GÜNÜMÜZE KADAR GEÇEN SÜREÇTE YAŞADIĞI YAPISAL DEĞİŞİKLİKLERİN İNCELENMESİ UÇAR, Murat Cenap Yüksek, Lisans, Tezi Tez Danışmanı: Prof. Kadir KARKIN Eylül 2000 Bu araştırmanın amacı Ortaçağdan günümüze kadar olan dönemde Viyolonseldeki yapısal değişiklikler; neden sonuç ilişkilerine dayandırarak ele alıp çalgı eğitimine ve enstrüman yapımına direkt ya da dolaylı olarak katkıda bulunmaktır. Araştırmada ses fiziği ve çalgı müziğinin gelişimi gibi kuram ve durumlarla Viyolonselin gelişimi süreci arasındaki paralellik aranmış ikinci dereceden kaynakların taranması yoluyla elde edilmiş bulguların analizi yapılmıştır. Bu analizler sonucunda Viyolonselin günümüzdeki yapısal özellikleri tanımlanmış ses fiziği ve çalgı müziğinin gelişimi gibi parametrelerle çalgıların gelişimi arasında bir ilişkinin varlığı saptanmış, Viyolonselin yapısal özelliklerinin 18. yüzyıl içinde bu günkü, şekline ulaştığı yargısına varılmıştır. Anahtar Kelime: Çalgı, çello.
Özet (Çeviri)
ABCTRACT AN INVESTIGATION OF CELLO'S STRUCTURAL DIFFERENCES FROM MIDDLE AGE UÇAR, Murat Cenap M.S. Department of Ard Supervisor: Prof. Kadir KARKIN September 2000 The aim of this study is to emerge the relation to the cello's structural differences from middel age to present day. In this work, an inquiry was made widely to glean the parallelism between the physies of sound and development of cello. Beside that aspect concept was to zero in on the relation ship between the development of instrumental music and the evolution of cello. Mainly, the target was to scan and/or envision secondary literature review to analiyse these subjects mentioned abore. In the result of these analysis, several investigations were made painstakingly. This work not only constructed the structural proporties of cello, but also suggested interrelation with physics of sound as well as instrumental music - Hence, the project ezhibits that structure of cello has been showed the same proporties circa 1800 as it does today.