Zihin engelli çocukların aileleri tarafından fiziksel ihmal ve istismarı ile buna bağlı olarak ortaya çıkan davranış sorunları arasındaki ilişkinin incelenmesi (Bolu ili örneği)
The Examination of relationship between physical abuse and neglect of mentally retarded children by their families and their behaviour problems accordingly (A sample study for Bolu)
- Tez No: 98707
- Danışmanlar: DOÇ.DR. PINAR BAYHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Zihin Engelli Çocuk, Fiziksel İhmal ve İstismar, Davranış Sorunları vııı, Mentally Retarded Children, Physical Abuse and Neglect, Behaviour Problems. v
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zihin Engellilerin Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 394
Özet
ÖZET ZİHİN ENGELLİ ÇOCUKLARIN AİLELERİ TARAFINDAN FİZİKSEL İHMAL VE İSTİSMARI İLE BUNA BAĞLI OLARAK ORTAYA ÇIKAN DAVRANIŞ SORUNLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ (Bolu İli Örneği) Eratay, Emine Doktora: Özel Eğitim Tez Danışmanı:Doç. Dr. N. Pınar BAYHAN Mayıs - 2000, 394 sayfa Bu araştırma Bolu ilindeki zihin engelli çocukların (ZEÇ) aileleri tarafından fiziksel ihmal ve istismarı ile buna bağlı olarak çocukta görülen davranış sorunları arasındaki ilişkiyi saptamak amacıyla planlanmıştır. Bolu ilindeki eğitilebilir zihin engelli çocukların az sayıda olmaları nedeniyle örneklem alma yoluna gidilmeyip evrenin tümüne ulaşılmıştır. Bolu merkez, Düzce, Gerede, Akçakoca'daki ZEÇ'lara ekte gösterilen“Fiziksel İstismar ve İhmal Görüşme Formu”görüşme tekniğiyle; ZEÇ'ların annelerine Ek. 2'de gösterilen“ Davranış Problemleri Kontrol Listesi”görüşme tekniği uygulanmış; ZEÇ'ların öğretmenlerine Ek.3'de gösterilen“Öğretmen Gözlemleri Kayıt Formu”dağıtılmış ve daha sonra toplanmıştır. Ek.1'de gösterilen“Fiziksel İstismar ve İhmal Görüşme Formu”na güvenirlik çalışması yapılmış, Cronbach a katsayısı.704'olarak bulunmuş. Fiziksel İstismar ve ihmal Görüşme Formu'nun güvenilir olduğu sonucuna varılmıştır. viEk.1, Ek.2 ve Ek.3'deki araştırma araçları ile toplanan veriler SPSS 7 programı ile değerlendirilmiş ve yorumlanmıştır. Araştırmada şu sonuçlar elde edilmiştir: 1) Anne ve çocuğun ifadelerinde farklılık olduğu; 2) Çocukların yaş ve cinsiyetlerine göre fiziksel olarak ihmal edilmelerinin farklılaştığı; 3) Bir grup ZEÇ'un fiziksel olarak ihmal edildiği; 4) Annelerin ve babaların eğitim durumlarının fiziksel olarak çocuklarını ihmal etmede etkili olduğu; farklılaştığı; 5) Anne ve babaların eğitim durumlarına göre çocuğu cezalandırma davranışlarında farklılık olduğu; 6) Araştırma kapsamındaki tüm çocukların fiziksel olarak istismar edildiği; 7) Çocuğun fiziksel ihmal ve istismarının çocukta görülen davranış sorunlarını etkilediği, yakından ilişkili olduğu; 8) Çocuğun yaş ve cinsiyetine göre davranış sorunlarının değiştiği; 9) Okul ve ev ortamında problem davranışları ZEÇ'ların farklı oranlarda sergiledikleri; 10)Çocukların ifade ettikleri anne ve baba davranışlarının gerçek davranışlar yerine çocuğun görmek istediği davranışlar olabileceği; vıı11)Annenin ve babanın cezalandırma davranışlarının sonucunda çocuğun davranış sorunu yaşadığı; çocuğa en çok dayak cezası veren bireyin anne olduğu; 12)Çocuğuna dayak cezası uygulayan annelerin çocukluklarında dayak cezasına maruz kalmış; günümüzde de eşleri tarafından dayak atılarak aile içi şiddete maruz kalan yetişkinler oldukları; saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EXAMINATION OF RELATIONSHIP BETWEEN PHYSICAL ABUSE AND NEGLECT OF MENTALLY RETARDED CHILDREN BY THEIR FAMILIES AND THEIR BEHAVIOUR PROBLEMS ACCORDINGLY (A SAMPLE STUDY FOR BOLU) Eratay, Emine Ph. D., Special Education Supervisor: Doç. Dr. N. Pınar BAYHAN May 2000, 394 pages The purpose of this study was to investigate the way the MRC in Bolu are neglected and abused by their families, and the relationships between their“problem behaviours”and“neglect and abuse”. Because the number of MRC in Bolu province is not so big, the whole population was held as the scope of the study, ignoring the sampling method.“Physical Neglect and Abuse Form”(App.1) was applied to the MRC in Bolu centre, Düzce, Gerede, Akçakoca by interviewing technique.“Problem Behaviours Control Lists”was applied to mothers also by interviewing technique. The teachers were requested to fill in“the Questionnaire for Teachers' Observation”. Confidence of The“Physical Neglect and Abuse IIIForm”was investigated and believed to be confident with the value of Cronbach coefficient of“.7041”. The data gathered through app. 1,2,3 were analyzed by using SPSS 7 program. The results indicated: 1) There were differences between the expressions of mothers' and childrens'. 2) 2) There were differences in physical neglect of children by“age”and“sex”. 3) A group of MRC were neglected physically. 4) Physical neglect of children showed differences owing to the education level of parents. 5) Punishment behaviours showed differences owing to the education level of parents. 6) All of the children in the population were physically abused. 7) Neglect and abuse of children caused children's behaviours to be problem. 8) Problem behaviours changed owing to the children's ages and sexes. 9) MRC showed differences in their problem behaviours at the environments of home and school. IV10)Children might be expressing the parental behaviours which they wanted to be realised, not their parents' real behaviours. 1 1 ) Children couldn't decide on how to behave because of their mothers' and fathers' different punishment behaviours, and most punishment of beating came from“ mothers”. 12) The mothers who applied“punishment by beating”to their children, practiced the same in their childhood and were still practising physical violence by their husbands.