Fabrika ve işyeri düzenlemesi
Plant and facility layout
- Tez No: 98709
- Danışmanlar: PROF.DR. ERGÜN İLTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Fabrika Düzenleme, (0-1) Tamsayılı Doğrusal Programlama, CRAFT, CORELAP, ALDEP, COFAD, MED AT, Plant layout, (0-1) Integer linear programming, CRAFT, CORELAP, ALDEP, MEDAT
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET FABRİKA VE İŞ YERİ DÜZENLEMESİ Eryiğit, Mehmet Yüksek Lisans, İşletme Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ergün İlter Ağustos 2000, Bu çalışmada, temel ve hybrid fabrika ve iş yeri düzenleme tipleri; yerleşim ve fabrika düzenlemelerinde karşılaşılan sorunlar, düzenleme tiplerini birbirinden ayıran temel noktalar, düzenleme tiplerinin kullanım yerleri, kullanılması durumunda sağlanacak fayda ve sakıncaların belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada; bölüm düzenlemelerinin geliştirilmesinde prosese ve ürüne göre düzenleme tekniklerine değinilmiş, düzenleme problemlerinin çözümlenmesinde kullanılan programlama teknikleri; kantitatif teknikler (Doğrusal programlama, (0-1) tanısaydı doğrusal programlama, vb.) ve bilgisayarlı düzenleme analizleri (kuruluş- yapı algoritmaları; CORELAP, ALDEP ve düzenleme geliştirme algoritmaları; CRAFT, COFAD ) olarak iki ana grupta incelenmiştir. Düzenleme problemlerinin çözümünde kullanılan programlama tekniklerinden (0-1) Tamsayılı Doğrusal Programlama ile altı bölüme sahip bir hastahanenin yerleşim düzenlenmesi ve 8 bölümlü bir işyerinde CRAFT algoritmasıyla bölümlerinin düzenlenmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PLANT AND FACILITY LAYOUT Eryiğit, Mehmet MBA, Department of Business Administration Supervisor: Prof. Dr. Ergün liter August, 2000 The objective in this thesis is to study plant layout concepts. Pure and hybrid plant layout problems; main differences between layout systems, application areas of layout schemes and advantages and disadvantages of using different layout approaches has been examined. In this study, we investigate the layout techniques based on process and product and examine the computer programming techniques used in the analysis of layout problems. These techniques can be divided into two main categories: Quantitative methods (such as linear programming, (0-1) integer linear programming) and computational techniques (foundation-structure algorithms such as CORELAP and ALDEP and layout-development algorithms such as CRAFT and COFAD). As practical applications of programming techniques used in the solution of layout problems, layout of hospital with six sections is done with (0-1) integer linear programming and CRAFT algorithm is used to find the optimal layout of a plant with eight sections.