Laparoskopik inguinal herni onarımı geçiren hastalarda ultrason rehberliğinde uygulanan erector spinae ve rektus kılıf bloğunun analjezik etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the analgesic efficacy of ultrasound-guided erector spinae plane block and rectus sheath block in patients undergoing laparoscopic inguinal hernia repair
  1. Tez No: 987086
  2. Yazar: TUNAHAN DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELİHA ALICIKUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Postoperatif ağrı, Erector spina plan bloğu, Rektus kılıf bloğu, Laparoskopik inguinal herni, Postoperative pain, Erector spinae plane block, Rectus sheath block, Laparoscopic inguinal hernia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Laparoskopik İnguinal Herni Onarımı Geçiren Hastalarda Ultrason Rehberliğinde Uygulanan Erector Spinae ve Rektus Kılıf Bloğunun Analjezik Etkinliğinin Karşılaştırılması Amaç: Bu çalışmanın amacı, laparoskopik tek taraflı fıtık onarımı yapılan hastalarda postoperatif ağrı tedavisinde ultrason eşliğinde erektör spinae düzlem bloğu ve rektus kılıf bloğunun postoperative ağrı ve opioid tüketimi üzerindeki etkinliğini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif, randomize, kontrollü çalışmaya genel anestezi altında ESPB, RSB ve lokal anestezi (kontrol grubu) uygulanan toplam 96 hasta dahil edildi. Hastalar üç gruba ayrıldı: ESPB uygulananlar, RSB uygulananlar ve cerrahi insizyon yerine lokal anestezik verilenler. Birincil amaç postoperatif ağrının sözel sayısal derecelendirme ölçeği (VNRS) ile değerlendirilmesiydi. İkincil amaç arasında postoperatif hemodinamik etkiler, toplam opioid ihtiyacı ve ek analjezik gereksinim zamanı yer aldı. Bulgular: Kontrol grubunda postop 1.saat, 6.saat,12.saat ve 24.saat VNRS puanı ESPB ve RSB gruplarından anlamlı daha yüksek idi (p<0.05) ancak bu iki blok arasında ise anlamlı farklılık yoktu. (p>0.05) Kontrol, ESPB ve RSB grupları arasında postoperatif 1.saat toplam opioid tüketimi açısından anlamlı bir fark olmayıp, postoperatif 6.saat,12.saat ve 24.saat toplam opioid tüketim miktarı kontrol grubunda ESPB ve RSB gruplarına göre anlamlı yüksekti. (p<0.05) İki blok arasında ise farklılık yoktu. İlk analjezik gereksinim süresi açısından ise kontrol grubu, ESPB ve RSB gruplarından anlamlı daha erkendi. (p<0.05) İki blok arasında ise farklılık yoktu. Sonuç:Bu çalışmada, genel anestezi altında tek taraflı laparoskopik kasık fıtığı onarımı geçiren hastalarda postinsizyonel ESPB ve RSB bloğunun kontrol grubuna göre postoperatif toplam opioid tüketim miktarını azalttığı, ek analjeziye daha geç ihtiyaç duyulduğunu ve ağrı skorunda düşüş sağladığı bulunmuştur. Her iki bloğun birbirine üstünlüğünü tespit edemedik. Her iki bloğun multimodal analjezinin önemli bir parçası olarak güvenli ve etkili bir analjezi tekniği olduğu ve bulgularımızın ileri kontrollü randomize çalışmalarla desteklenmesi gerektiği sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
Comparison of the Analgesic Efficacy of Ultrasound-Guided Erector Spinae Plane Block and Rectus Sheath Block in Patients Undergoing Laparoscopic Inguinal Hernia Repair Objective:The aim of this study was to compare the effects of ultrasound-guided erector spinae plane block (ESPB) and rectus sheath block (RSB) on postoperative pain and opioid consumption in patients undergoing unilateral laparoscopic inguinal hernia repair. Materials and Methods: This prospective, randomized, controlled study included a total of 96 patients who received ESPB, RSB, or local anesthetic infiltration at the surgical incision site (control group) under general anesthesia. Patients were divided into three groups: those who received ESPB, those who received RSB, and those who received local anesthetic infiltration. The primary outcome was the assessment of postoperative pain using the Verbal Numeric Rating Scale (VNRS). Secondary outcomes included postoperative hemodynamic effects, total opioid consumption, and time to first rescue analgesic requirement. Results:Postoperative VNRS scores at the 1st, 6th, 12th, and 24th hours were significantly higher in the control group compared with the ESPB and RSB groups. (p<0.05) There was no significant difference between the two block groups at these time points. Total opioid consumption at the 1st postoperative hour did not differ significantly among the groups; however, at the 6th, 12th, and 24th hours, opioid consumption was significantly higher in the control group compared with both the ESPB and RSB groups. (p<0.05) No significant difference was observed between the ESPB and RSB groups. The time to first request for analgesia was significantly shorter in the control group than in the ESPB and RSB groups, (p<0.05) with no significant difference between the two block groups. Conclusion:In patients undergoing unilateral laparoscopic inguinal hernia repair under general anesthesia, post-incisional ESPB and RSB significantly reduced total postoperative opioid consumption, delayed the need for additional analgesia, and improved postoperative pain scores compared with the control group. No superiority was observed between the two block techniques. Both ESPB and RSB appear to be safe and effective components of multimodal analgesia, and our findings should be supported by further large-scale randomized controlled trials.