Tep ve lichtenstein fıtık onarımlarında femoral ven akım dinamikleri ve koagülasyon parametrelerinin karşılaştırılması
Comparison of femoral vein flow dynamics and coagulation parameters in tep and lichtenstein hernia repairs
  1. Tez No: 914181
  2. Yazar: MUHAMMED APAYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GAYE EBRU ŞEKER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: İnguinal herni, Lichtenstein, total ekstraperitoneal onarım, venöz tromboembolizm, derin ven trombozu, femoral ven akım dinamikleri, Inguinal hernia, Lichtenstein, total extraperitoneal repair, venous thromboembolism, deep vein thrombosis, femoral vein flow dynamics
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: İnguinal herni onarımı en sık uygulanan genel cerrahi işlemlerinden biridir (1). Venöz tromboembolizm, hem derin ven trombozu hem de pulmoner emboliyi içeren cerrahi uygulamalarda sık karşılaşılan ciddi bir komplikasyondur. Derin ven trombozunda ilk belirti, ani ölüm ile sonuçlanabilecek bir pulmoner emboli olabilir (2). Femoral damarın daralması ve venöz tromboembolizm fıtık onarımlarımdan sonra karşılaşılabilecek komplikasyonlardandır. Operatif teknik, özellikle yabancı bir cisim (mesh) yerleştirmek, femoral damar üzerinde bir lezyona ve/veya akımın yavaşlamasına neden olabilir (3). İnguinal herni onarımları VTE açısından düşük riskli bir işlem olarak kabul edilmekle beraber, femoral venin mekanik olarak etkilenmesi ile birlikte değişebilecek femoral ven akım dinamiklerinin venöz tromboembolizme yatkınlık oluşturma riski olup olmadığını belirlemek araştırmamızın temel çıkış noktasıdır. Gereç ve Yöntem: İnguinal herni nedeniyle opere edilen 120 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar açık onarım veya laparoskopik onarım yapılmış olmasına göre iki gruba ayrılmıştır. Hastaların preoperatif ve postoperatif 8-11. gününde koagülasyon ile ilişkili parametreler ve femoral ven akım dinamikleri Dopler USG ile değerlendirilmiştir. Her iki grubun operasyon öncesi ve sonrasında elde edilen sonuçları kendi içerisinde ve birbirleri ile karşılaştırılmıştır. Bulgular: TEP operasyonu geçiren hastaların, operasyon öncesi ve sonrası femoral ven metrik ölçüm sonuçları değerlendirildiğinde femoral ven çapı, femoral ven alanı ve femoral ven akım hızının operasyon sonrasında operasyon öncesine göre istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde azaldığı bulunmuştur. Lichtenstein operasyonu geçiren hastaların, operasyon öncesi ve sonrası femoral ven metrik ölçüm sonuçları değerlendirildiğinde, femoral ven çapı, femoral ven alanı ve femoral ven cilt uzaklığının preoperatif ve postoperatif ölçümleri arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. Ancak femoral ven akım hızının postoperatif dönemde preoperatif döneme göre anlamlı düzeyde azaldığı saptanmıştır. Operasyon sonrası femoral ven akım hızı parametresindeki değişim açısından iki grup arasında anlamlı bir fark vi olmadığı saptanmıştır. Koagülasyon ilişkili parametreler karşılaştırıldığında Lichtenstein grubunda D-dimer değerinin daha fazla yükseldiği bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızın sonucunda laparoskopik fıtık onarımlarındaki insuflasyon, hasta pozisyonu ve diğer faktörlerin, açık onarımdaki doku hasarı ve her 2 grupta da yamaya bağlı fibrozisin erken dönemde ipsilateral femoral ven akım hızını azalttığı, ayrıca TEP grubunda femoral ven çap ve alanının da preoperatif değerlere göre azaldığı ve Lichtenstein onarımı yapılan hastalarda postoperatif D dimer değerlerinde artış olduğu bulunmuştur. Her 2 grupta da PT, PTZ, INR değerlerinde değişiklik olmadığı saptanmıştır. Çalışmamızda saptanan bu değişikliklere rağmen hastalarda VTE gelişmediği gözlenmiştir. İnguinal herni onarımı sonrasında oluşan koagülasyon ve venöz akım değişikliklerinin anlaşılması, düşük riskli hasta gruplarında bildirilmiş olan DVT ve PE vakalarının önceden saptanması ve buna yönelik profilaksi önerileri açısından yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Inguinal hernia repair is one of the most commonly performed general surgical procedures (1). Venous thromboembolism, which includes both deep vein thrombosis and pulmonary embolism, is a serious complication frequently encountered in surgical practices. In deep vein thrombosis, the first symptom may be a pulmonary embolism, which can result in sudden death (2). Narrowing of the femoral vein and venous thromboembolism are among the complications that may occur after hernia repairs. The surgical technique, particularly the placement of a foreign body (mesh), can cause a lesion and/or slow flow over the femoral vein (3). Although inguinal hernioraphy is considered as a low risk procedure for VTE, there are still cases regarding this complication reported in the literatüre. The main aim of our study is to determine whether changes in femoral vein flow dynamics, potentially caused by mechanical effects on the femoral vein, increase the risk of venous thromboembolism. Matherial and Methods: A total of 120 patients scheduled for surgery due to inguinal hernia were included in the study. The patients were grouped based on whether they underwent open repair or laparoscopic repair. Coagulation-related parameters and femoral vein flow dynamics were assessed using Doppler ultrasound preoperatively and on postoperative days 8-11. The preoperative and postoperative results obtained from both groups were compared within each group as well as between the two groups. Results: When evaluating the preoperative and postoperative femoral vein metric measurements in patients who underwent TEP surgery, it was found that femoral vein diameter, femoral vein area, and femoral vein flow velocity significantly decreased postoperatively compared to preoperative measurements. In patients who underwent Lichtenstein surgery, no significant differences were found between preoperative and postoperative measurements for femoral vein diameter, femoral vein area, or the distance from the femoral vein to the skin. However, femoral vein flow velocity was found to have significantly decreased postoperatively viii compared to preoperative values. There was no significant difference between the two groups in terms of changes in femoral vein diameter, femoral vein area, femoral vein flow velocity, or distance from the femoral vein to the skin after surgery. When comparing coagulation-related parameters, it was found that D-dimer levels increased more in the Lichtenstein group. Conclusion: Our study found that insufflation, patient positioning, and other factors in laparoscopic hernia repairs, as well as tissue damage in open repairs, and early fibrosis due to mesh in both groups, reduced ipsilateral femoral vein flow velocity. Additionally, in the TEP group, femoral vein diameter and area were reduced compared to preoperative values, while postoperative D-dimer levels increased in patients who underwent Lichtenstein repair. No changes were observed in PT, aPTT, or INR values in either group. Despite these observed changes, no VTE was detected in the patients. Understanding the coagulation and venous flow changes after inguinal hernia repair can aid in identifying DVT and PE cases reported in low risk patient groups and help guide prophylaxis recommendations.