Açık kalp cerrahisi yapılan hastalarda pektointerkostal fasiyal plan bloğunun postoperatif kronik ağrı üzerine etkisi; randomize, çift kör, kontrollü bir çalışma
The effect of the pectointercostal fascial plane block on postoperative chronic pain in patients undergoing open-heart surgery: A randomized, double-blind, controlled study
- Tez No: 987102
- Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL KOZANHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Kalp cerrahisi, kronik postoperatif ağrı, opioid tüketimi, rejyonal anestezi, sinir bloğu, yaşam kalitesi, Cardiac surgical procedures, chronic postoperative pain, nerve block, opioid consumption, quality of life, regional anesthesia
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Kardiyak cerrahi sonrası kronik postoperatif ağrı (CPSP) önemli bir morbidite nedenidir. Pektointerkostal Fasiyal Plan (PIF) bloğunun akut ağrıyı etkin bir şekilde azalttığı bilinmektedir; ancak, CPSP insidansı, nöropatik bileşen ve yaşam kalitesi üzerindeki uzun dönem etkilerini çok boyutlu bir şekilde değerlendiren randomize çalışmalar eksiktir. Bu çalışma, PIF bloğunun postoperatif üçüncü aydaki CPSP insidansı üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Materyal ve Metod: Açık kalp cerrahisi geçirecek 50 hasta, bilateral PIF bloğu uygulanan (Grup P, n=25) veya kontrol (Grup C, n=25) grubuna randomize edildi. Birincil sonuç ölçütü postoperatif 3. ayda CPSP varlığıdır. İkincil sonuç ölçütleri arasında nöropatik ağrı (LANSS ölçeği), yaşam kalitesi (EQ-5D-3L ölçeği), ilk 72 saatteki toplam opioid tüketimi ve akut ağrı (NRS) yer aldı. Bulgular: CPSP insidansı PIF grubunda %28, kontrol grubunda %48 olup fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0,145). LANSS toplam puanı PIF grubunda anlamlı olarak daha düşüktü (p=0,022), ancak nöropatik ağrı sıklığında fark gözlenmedi. EQ-5D-3L ölçeğinde PIF grubunda hareket, olağan aktiviteler ve anksiyete/depresyon boyutlarında anlamlı iyileşme saptandı (her biri için, p<0,05). PIF bloğu uygulanan grupta; ilk 72 saatteki toplam opioid tüketimi anlamlı derecede azaldı (34 mg vs. 42 mg; p<0,001). Tüm zaman noktalarında hem istirahat hem de hareketle olan akut ağrı skorları belirgin şekilde düştü (p<0,001). Çok değişkenli analizde, postoperatif 6. saat NRS skoru CPSP için en güçlü bağımsız öngördürücü olarak belirlendi (OR: 3,905; %95 GA: 1,538–9,914; p = 0,004). Sonuç: Bilateral PIF bloğu, açık kalp cerrahisi sonrası üstün düzeyde akut analjezi sağlamakta, opioid tüketimini azaltmakta ve yaşam kalitesini iyileştirmektedir. Kronik ağrı insidansında gözlemlenen klinik olarak anlamlı risk azalması istatistiksel anlamlılık eşiğine ulaşmamış olsa da PIF bloğunun CPSP'nin hem niceliği hem de niteliği üzerinde olumlu bir modülasyon etkisi olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Chronic postoperative pain (CPSP) is an important cause of morbidity after cardiac surgery. The Pectointercostal Fascial Plane (PIF) block is known to effectively reduce acute pain; however, randomized studies that evaluate its long-term effects on CPSP incidence, neuropathic components, and quality of life in a multidimensional manner are lacking. This study aimed to investigate the effect of the PIF block on the incidence of CPSP at the third postoperative month. Materials and Methods: Fifty patients scheduled to undergo open-heart surgery were randomized into either a bilateral PIF block group (Group P, n = 25) or a control group (Group C, n = 25). The primary outcome was the presence of CPSP at postoperative month 3. Secondary outcomes included neuropathic pain assessed by the LANSS scale, quality of life assessed by the EQ-5D-3L scale, total opioid consumption during the first 72 hours, and acute pain intensity measured by the Numerical Rating Scale (NRS). Results: The incidence of CPSP was 28% in the PIF group and 48% in the control group, and the difference was not statistically significant (p = 0.145). The total LANSS score was significantly lower in the PIF group (p = 0.022); however, no difference was observed in the frequency of neuropathic pain. In the EQ-5D-3L scale, significant improvements were detected in the mobility, usual activities, and anxiety/depression dimensions in the PIF group (p < 0.05 for each). In the PIF block group, total opioid consumption during the first 72 hours was significantly reduced (34 mg vs. 42 mg; p < 0.001). Acute pain scores at rest and during movement were significantly lower at all time points (p < 0.001). In multivariate analysis, the postoperative 6th-hour NRS score was identified as the strongest independent predictor of CPSP (OR: 3.905; 95% CI: 1.538–9.914; p = 0.004). Conclusion: Bilateral PIF block provides superior acute analgesia, reduces opioid consumption, and improves quality of life after open-heart surgery. Although the clinically meaningful reduction in chronic pain incidence did not reach the threshold of statistical significance, these findings suggest that the PIF block may have a positive modulatory effect on both the quantity and quality of CPSP.