Hepatopankreatobilier cerrahilerde intraoperatif laktat değişiminin postoperatif komplikasyonlar için prediktif değeri
Predictive value of intraoperative lactate changes for postoperative complications in hepatopancreatobiliary surgery
  1. Tez No: 987122
  2. Yazar: PINAR GÜLCAN ŞÜKÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDEM KINACI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Hepatopankreatobilier cerrahi, laktat, postoperatif komplikasyon, Clavien-Dindo, prediktif faktör, Hepatopancreatobiliary surgery, lactate, postoperative complication, Clavien-Dindo, predictive factor
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Majör hepatopankreatobilier (HPB) cerrahi geçiren hastalarda intraoperatif laktat düzeyindeki değişimin (delta laktat) postoperatif komplikasyonlar (Clavien-Dindo ≥ III) ve mortalite ile ilişkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Ocak 2025 ile Ekim 2025 tarihleri arasında prospektif olarak, belirlenen dahil edilme ve dışlanma kriterlerine uygun majör karaciğer, safra yolu veya pankreas cerrahisi geçiren toplam 150 hasta çalışmaya dahil edildi. İntraoperatif dönemde arteriyel kan laktat düzeyleri operasyon boyunca belirli aralıklarla ölçülerek bu değerlerdeki değişimler kaydedildi. Postoperatif komplikasyonlar Clavien-Dindo sınıflamasına göre derecelendirildi. Clavien-Dindo sınıflamasına göre, GRADE 1 ve 2 hastalar Grup 1 olarak ; GRADE 3 ve üzeri hastalar Grup 2 olarak oluşturuldu. Elde edilen laktat düzeyleri ile komplikasyon ve mortalite arasındaki ilişkiler istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 150 hastanın yaş ortalaması 59,5 (20-84) olarak elde edilmiştir. Hastaların 57'si (%38) kadın ve 93'ü (%62) erkeklerden oluşmaktadır. Hastaların vücut kitle indeksi (BMI) ortalaması 26,97 kg/m2 olarak bulunmuştur. Hastaların 16'sına (%10,7) pringle manevrası uygulanmıştır. Hastaların ASA skoru dağılımları incelendiğinde, en sık ASA 2 grubunun görüldüğü ve bu grubun 85 hasta (%56,7) ile çoğunluğu oluşturduğu belirlenmiştir. Hastaların 77'si pankreas cerrahisi, 55'i karaciğer cerrahisi, 18'i safra yolu cerrahisi geçirmiştir. İntraoperatif laktat artışı açısından grup 1 ve grup 2 arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p > 0,05). Sonuç: İntraoperatif laktat düzeyindeki değişimler, majör HPB cerrahisi sonrası gelişebilecek komplikasyonları öngörmede potansiyel bir belirteç olabilir. Ancak, bu çalışmada bu ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Laktat izleminin prediktif değerinin daha net biçimde ortaya konabilmesi için, daha geniş hasta serilerinde ve standart ölçüm protokollerinin uygulandığı çalışmalarda bu ilişkinin yeniden ele alınması uygun olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the association between intraoperative changes in lactate levels (delta lactate) and postoperative complications (Clavien–Dindo ≥ III) as well as mortality in patients undergoing major hepatopancreatobiliary (HPB) surgery. Materials and Methods: Between January 2025 and October 2025, a total of 150 patients who underwent major liver, biliary tract, or pancreatic surgery and met the predefined inclusion and exclusion criteria were prospectively enrolled in the study. During the intraoperative period, arterial blood lactate levels were measured at predefined intervals throughout the operation, and changes in these values were recorded. Postoperative complications were graded according to the Clavien–Dindo classification. According to this classification, patients with Grade I–II complications were assigned to Group 1, while patients with Grade III or higher complications were assigned to Group 2. The associations between lactate levels, postoperative complications and mortality were statistically analyzed. Findings: The mean age of the 150 patients included in the study was 59,5 years (20-84). Of the patients, 57 (38%) were female and 93 (62%) were male. The mean body mass index (BMI) was calculated as 26,97 kg/m². Pringle maneuver was applied in 16 (10.7%) patients. Regarding the distribution of ASA scores, ASA class II was the most frequently observed category, comprising 85 patients (56.7%). A total of 77 patients underwent pancreatic surgery, 55 underwent liver surgery, and 18 underwent biliary tract surgery. No statistically significant difference was observed between Group 1 and Group 2 in terms of intraoperative lactate increase (p > 0.05). Conclusion: Changes in intraoperative lactate levels could serve as a potential predictor of postoperative complications following major HPB surgery. However, this study did not find the relationship to be statistically significant. To more clearly define the predictive value of lactate monitoring, re-evaluation of this relationship in larger patient cohorts and in studies employing standardized measurement protocols may be appropriate.