Skrotal herni onarımında E-TEP ve TAPP tekniklerinin prospektif karşılaştırılması
Prospective comparison of E-TEP and TAPP techniques in scrotal hernia repair
- Tez No: 987121
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İDRİS KURTULUŞ, DR. MURAT DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Skrotal herni, inguinal herni, Laparoskopi, TAPP, E-TEP, Scrotal hernia, Inguinal hernia, Laparoscopy, TAPP, E-TEP
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Merkezimizde skrotal herni onarım amacıyla yapılan E-TEP ve TAPP olgularının prospektif olarak ameliyat sonrası komplikasyon ve EuraHS-Quality of Life skalası ölçeği ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Hastanemiz Etik Kurulundan alınan onayla Haziran-Kasım 2024 tarihleri arasında skrotal hernisi olan 102 hasta (51 TAPP, 51 E-TEP) randomize olarak çalışmaya dahil edildi. Ameliyat öncesi demografik veriler, vücut kitle indeksi (VKİ), ASA skoru, fıtık lateralizasyonu ve hasta şikayeti not edildi. Operasyon sırasında kullanılan yama boyutu, mesh sabitleyici sayısı, fıtık tipi ve ameliyat süresi gibi intraoperatif veriler; postoperatif dönemde ise Visual Analog Skala(VAS), hastanede kalış süresi ve komplikasyonlar (seroma, hematom, enfeksiyon, nüks, his kaybı vb.) değerlendirilmiştir. Hastalar 12 ay süreyle EuraHS-QoL ölçeğiyle takip edilmiştir. Bulgular: Tüm hastalar erkek olup yaş ortalaması 50'dir. VKİ ortalaması 26,46 kg/m² dir. Ortalama ameliyat süresi 89 dakika, hastanede kalış süresi 28 saattir. 32 hasta(%31,37) sol, 50 hasta(%49,01) sağ, 20 hasta(%19,62) bilateraldi. VAS skoru ortalaması 3 olarak hesaplandı ve hiçbir hastada trokar yeri enfeksiyonu ve nüks görülmedi. Seroma TAPP ve E-TEP gruplarında eşit oranda (2 hasta-%3,92) görüldü (p=1.0), hematom ise sırasıyla TAPP grubunda 5 hastada(%9,80) ve E-TEP grubunda 3 hastada(%5,88) görülmüştür(p=0,7152). İki teknik arasında komplikasyon açısından istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. Her iki grupta birer hastada(%0,98) ameliyat sonrası takip döneminde uyuşma karıncalanma görüldü(p=1.0) Hastalarda his kaybı görülmemiş olup, 3 aydan fazla ağrı şikayeti olan TAPP grubunda 2 hasta(%1,96) oldu, gruplar karşılaştırıldığında istatistiksel anlamlı sonuç elde edilmedi (p=0,495). 10 hastada(%9,80) ameliyat sonrası 1.gün idrar retansiyonu görüldü, takiplerde problem saptanmadı. Sonuç: 2013 yılında Avrupa Endoskopik Cerrahi Kongresinde skrotal herni için deneyimli cerrahların laparoskopik bir teknik seçebileceği konsensüs olarak kabul görmüştür. Literatürede skrotal herniler için TAPP tekniği ön planda görünmektedir. Çalışmamızda komplikasyon oranları ve yaşam kalitesi skorları açısından iki yöntem arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. E-TEP tekniği TEP tekniğinin avantajlarını barındırmakla beraber TAPP tekniği kadar cerraha geniş alan sağlamasıyla skrotal herniler için tercih edilebilecek bir tekniktir.
Özet (Çeviri)
Aim: In our center, this study aimed to prospectively compare postoperative complications and quality of life outcomes using the EuraHS-Quality of Life scale between patients undergoing E-TEP and TAPP procedures for the repair of scrotal hernias. Methods: Following approval from our Institutional Ethics Committee, 102 patients with scrotal hernias (51 TAPP and 51 E-TEP) were prospectively and randomly enrolled in the study between June and November 2024. Preoperative demographic characteristics, body mass index (BMI), ASA score, hernia laterality, and patient complaints were recorded. Intraoperative variables, including size of mesh, number of mesh fixation devices, hernia type, and operative time, were documented. Postoperative assessments included Visual Analog Scale (VAS) scores, length of hospital stay, and complications (such as seroma, hematoma, infection, recurrence, and sensory disturbances). All patients were followed for 12 months using the EuraHS-QoL scale. Findngs: All patients were male, with a mean age of 50 years. The mean BMI was 26.46 kg/m². The mean operative time was 89 minutes, and the mean length of hospital stay was 28 hours. In terms of hernia laterality, 32 patients (31.37%) had left-sided, 50 patients (49.01%) had right-sided, and 20 patients (19.62%) had bilateral hernias. The mean VAS score was calculated as 3, and no trocar-site infections or recurrences were observed in any patient. Seroma occurred at the same rate in both TAPP and E-TEP groups (2 patients, 3.92%) (p=1.0), while hematoma was observed in 5 patients (9.80%) in the TAPP group and 3 patients (5.88%) in the E-TEP group (p=0.7152). No statistically significant difference in complication rates was detected between the two techniques. Postoperative numbness and tingling were reported in one patient (0.98%) from each group (p=1.0). No sensory loss was detected, and prolonged pain lasting more than 3 months was seen in 2 patients (1.96%) in the TAPP group, but this difference was not statistically significant (p=0.495). Urinary retention occurred in 10 patients (9.80%) on postoperative day 1, which resolved with follow-up. Conclusion: At the 2013 European Association for Endoscopic Surgery Congress, a consensus was reached that experienced surgeons may choose a laparoscopic approach for the treatment of scrotal hernias. In the literature, the TAPP technique appears to be more commonly preferred for these cases. In our study, no statistically significant differences were found between the two techniques in terms of complication rates and quality-of-life scores. The E-TEP technique, while retaining the advantages of the standard TEP approach, also provides a wide surgical field comparable to that of the TAPP technique, making it a feasible and preferable option for the repair of scrotal hernias.