Doğum öncesi servikal uzunluğun hangi ultrasonografik yöntemle ölçülmesi doğum süresini ve doğum başarısını daha iyi tahmin edebilir?
Which ultrasonographic method for measuring antenatal cervical length better predicts the duration of labor and the likelihood of successful vaginal delivery?
  1. Tez No: 987127
  2. Yazar: İNCİ BARAN MALGAZ SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN CEMİL OĞLAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum indüksiyonu, Servikal uzunluk, TA-USG, TP-USG, TV-USG, Dinoproston, Labor induction, Cervical length, Transabdominal Ultrasonography, Transperineal Ultrasonography, Transvaginal Ultrasonography, Dinoprostone
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Dinoproston ile yapılan doğum indüksiyonunda servikal uzunluğun üç farklı sonografik yöntemle (TV, TA ve TP-USG) ölçülmesinin indüksiyon başarısını öngörmedeki etkinliğini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışmaya Aralık 2024 ile Ekim 2025 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne başvurmuş ve maternal veya fetal nedenlerle doğum indüksiyonu uygulanmış, Bishop skoru<6 olan, sefalik prezentasyonlu, ≥37 hafta canlı tekil fetüslü 200 adet gebe dahil edilmiştir. Bulgular: Doğumların %11,5'inde süre 24 saatin üzerinde seyretti ve olguların %26'sı sezaryen ile doğum yaptı. Başlıca sezaryen endikasyonları fetal distres (%17) ve ilerlemeyen eylem/indüksiyona yanıtsızlıktı (%8,5). Çalışmaya dahil edilen hastaların servikal uzunluk ölçümleri TA-USG ile 16,36 ± 4,73 mm, TV-USG ile 27,68 ± 6,51 mm ve TP-USG ile 25,54 ± 6,34 mm olarak hesaplanmıştır. TV-USG ve TP-USG ölçümlerinin sezaryen doğumla sonuçlanan gebelerde anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptanmıştır (sırasıyla p=0,014 ve p=0,044). TA-USG ölçümleri sezaryen ve vajinal doğum grupları arasında farklılık göstermemiştir (p=0,087). Servikal uzunluk ölçümleri yöntemler arasında güçlü pozitif korelasyon göstermiştir: TA–TV (r=0,743; p<0,001), TA–TP (r=0,731; p<0,001) ve TV–TP (r=0,974; p<0,001). Buna karşın Bishop skoru ile servikal uzunluk ölçümleri arasında tüm yöntemlerde zayıf ve istatistiksel olarak anlamsız negatif yönde ilişkiler bulunmuştur. Doğumun 24 saat içinde gerçekleşip gerçekleşmemesine göre yapılan karşılaştırmada, üç ölçüm yönteminin de servikal uzunluk değerleri açısından iki grup arasında anlamlı fark göstermediği belirlenmiştir (TA p=0,548; TV p=0,806; TP p=0,720). ROC analizi sonuçları, Bishop skoru (EAKA=0,453), TA (0,462), TV (0,484) ve TP-USG (0,477) ölçümlerinin doğumun 24 saat içinde gerçekleşmesini öngörmede düşük prediktif güce sahip olduğunu göstermiştir. Sonuç: Çalışmamızda elde edilen bulgulara göre TP-USG ile servikal uzunluk ölçümünün TV-USG ile ölçülen servikal uzunluk ölçümünün yüksek düzeyde korele bulunması, TP-USG'nin daha az invaziv bir yöntem olarak klinik pratikte güvenilir bir alternatif olabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare the effectiveness of cervical length measurement using three different sonographic methods, including transvaginal (TV), transabdominal (TA), and transperineal ultrasonography (TP-USG), in predicting the success of labor induction with dinoprostone. Materials and Methods: This prospective study included 200 pregnant women who presented to the Department of Obstetrics and Gynecology at the University of Health Sciences Diyarbakır Gazi Yaşargil Training and Research Hospital between December 2024 and October 2025. All participants underwent labor induction for maternal or fetal indications, had a Bishop score <6, cephalic presentation, singleton live fetus, and gestational age ≥37 weeks. Results: In 11.5% of cases, labor duration exceeded 24 hours, and 26% of deliveries were performed by cesarean section. The main indications for cesarean delivery were fetal distress (17%) and failure to progress/unresponsiveness to induction (8.5%). Mean cervical length measurements were 16.36 ± 4.73 mm with TA-USG, 27.68 ± 6.51 mm with TV-USG, and 25.54 ± 6.34 mm with TP-USG. Cervical length values measured by TV-USG and TP-USG were significantly higher in pregnancies resulting in cesarean delivery (p=0.014 and p=0.044, respectively), whereas TA-USG measurements did not differ significantly between cesarean and vaginal delivery groups (p=0.087). Strong positive correlations were observed among the measurement methods: TA–TV (r=0.743; p<0.001), TA–TP (r=0.731; p<0.001), and TV–TP (r=0.974; p<0.001). In contrast, weak and statistically non-significant negative correlations were found between Bishop score and cervical length measurements across all methods. When groups were compared according to whether delivery occurred within 24 hours, no significant differences in cervical length values were observed for any measurement method (TA p=0.548; TV p=0.806; TP p=0.720). ROC analysis demonstrated low predictive value for delivery within 24 hours for the Bishop score (AUC=0.453), TA-USG (0.462), TV-USG (0.484), and TP-USG (0.477). Conclusion: The strong correlation between cervical length measurements obtained by TP-USG and TV-USG suggests that TP-USG, as a less invasive method, may be a reliable alternative in clinical practice.