Konjenital kalp hastalığı olan 6-42 aylık hastalarda nörogelişimsel durumun Denver II testi ile değerlendirilmesi
Neurodevelopmental assessment of patients aged 6 to 42 months with congenital heart disease using the Denver II test
  1. Tez No: 987128
  2. Yazar: SERTAÇ AKSU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN AKDENİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Denver II Gelişimsel Tarama Testi, gelişimsel değerlendirme, konjenital kalp hastalığı, Congenital heart diseases, neurodevelopmental assessment, The Denver II Developmental Screening Test
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Konjenital Kalp Hastalığı Olan 6-42 Aylık Hastalarda Nörogelişimsel Durumun Denver-II Testi İle Değerlendirilmesi Giriş ve Amaç: Konjenital kalp hastalıkları (KKH), her 1000 canlı doğumda yaklaşık 9 olguda görülen ve bebeklik döneminde cerrahi veya girişimsel tedavi gerektirebilen en yaygın doğumsal anomalilerdendir. Günümüzde medikal ve cerrahi yaklaşımlardaki gelişmelerle birlikte KKH'li çocukların yaşam süresi uzamış olsa da, bu çocuklarda nörogelişimsel sorunların sağlıklı akranlarına göre daha sık görüldüğü bilinmektedir. Denver II Gelişimsel Tarama Testi (DGTT-II), 0–6 yaş arası çocuklarda nörogelişimsel değerlendirme amacıyla kullanılan, uluslararası geçerliliği kanıtlanmış bir tarama testidir. Bu çalışmada, 6–42 ay arası KKH tanılı çocukların DGTT-II ile değerlendirilerek, erken çocukluk döneminde yaşa uygun gelişim basamaklarını gerçekleştirip gerçekleştiremediklerinin belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve yöntem: Bu prospektif klinik çalışma, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği Çocuk Kardiyoloji Polikliniğinde, 01.01.2024–28.10.2025 tarihleri arasında KKH tanısı olan, 6–42 ay arası toplam 74 çocuk dahil edildi. Hastalar daha önce cerrahi, kardiyopulmoner bypass(KPB) veya transkateter girişim uygulanmamış siyanotik ve asiyanotik KKH olgularından oluşturuldu. DGTT-II ile değerlendirildi. Kişisel-sosyal, dil, ince motor ve kaba motor alanlardaki gelişim düzeyleri ölçülerek olgular“normal”,“şüpheli”ve“anormal”olarak sınıflandırıldı. Ayrıca her hastanın demografik, klinik ve laboratuvar verileri kayıt altına alınarak istatistiksel analizleri yapıldı. Bulgular: Çalışmaya 74 çocuk (57 asiyanotik [%77,0], 17 siyanotik [%23,0]) dahil edildi. Demografik ve antropometrik özellikler açısından iki grup arasında anlamlı fark saptanmadı (tüm p>0,05). Denver II Gelişim Testi sonuçlarına göre asiyanotik grupta olguların %64,9'u normal, %14,0'ı şüpheli, %21,1'i anormal; siyanotik grupta ise sırasıyla %41,2, %29,4 ve %29,4 oranında bulundu (p=0,183). Alt gelişim alanlarında sadece kaba motor (GM) gecikme süresi siyanotik grupta anlamlı olarak daha yüksek bulundu (1,71±1,79 vs. 0,81±1,46 ay; p=0,049). PS, FM ve dil (LANG) alanlarında anlamlı fark izlenmedi (tüm p>0,05). Laboratuvar değerlendirmesinde siyanotik grupta hemoglobin (14,89±2,42 vs. 11,13±1,30 g/dL; p<0,001), hematokrit (46,81±6,76 vs. 34,45±3,52%; p<0,001), potasyum (4,77±0,32 vs. 4,45±0,39 mmol/L; p=0,002) ve kreatinin düzeyleri (p=0,030) anlamlı olarak yüksek bulundu.Korelasyon analizinde Denver II genel skoru; PS (r=0,229, p<0,05), FM (r=0,315, p<0,01), LANG (r=0,493, p<0,01) ve GM (r=0,606, p<0,01) gerilik skorları ile pozitif ilişkiliydi. Bu sonuçlar, genel gelişimsel durum kötüleştikçe tüm alt alanlardaki gecikmenin arttığını göstermektedir. Sonuç: Bu çalışmada, KKH'li çocuklarda özellikle siyanotik olgularda kaba motor gelişimde anlamlı gecikme saptanmıştır. Bulgular, bu çocukların sadece kardiyak değil, DGTT II sonuçlarına göre nörolojik ve gelişimsel açıdan da izlenmesi gerektiğini göstermektedir. Erken nörogelişimsel değerlendirme, gelişimsel gecikmelerin zamanında fark edilmesini ve rehabilitasyonun erken başlatılmasını sağlayabilir. Daha geniş hasta serileriyle yapılacak çalışmalar, bu bulguların doğrulanmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Neurodevelopmental Assessment of Patients Aged 6 to 42 Months with Congenital Heart Disease Using the Denver II Test. Introduction and Objective: Congenital heart diseases (CHD) are the most common congenital anomalies, occurring in approximately 9 out of every 1,000 live births, and often requiring surgical or interventional treatment during infancy. Although advances in medical and surgical management have significantly improved the survival of children with CHD, neurodevelopmental problems are still observed more frequently in these children compared to their healthy peers. The Denver II Developmental Screening Test (DDST-II) is an internationally validated screening tool used to assess neurodevelopmental status in children aged 0–6 years. This study aimed to evaluate children aged 6–42 months diagnosed with CHD using the DDST-II to determine whether they have achieved age-appropriate developmental milestones in early childhood. Materials and Methods: This prospective clinical study was conducted at the Pediatric Cardiology Outpatient Clinic of the Department of Pediatrics, University of Health Sciences Diyarbakır Gazi Yaşargil Training and Research Hospital, between January 1, 2024, and October 28, 2025. A total of 74 children aged 6–42 months diagnosed with CHD were included. The study population consisted of cyanotic and acyanotic CHD cases who had not undergone prior surgery, cardiopulmonary bypass, or transcatheter intervention. All participants were evaluated using the DDST-II, assessing their personal-social, language, fine motor, and gross motor skills. Based on their scores, children were classified as“normal,”“suspect,”or“abnormal.”In addition, each patient's demographic, clinical, and laboratory data were recorded and subjected to statistical analysis. Findings: A total of 74 children were included in the study (57 acyanotic [77.0%] and 17 cyanotic [23.0%]). There were no significant differences between the two groups in terms of demographic or anthropometric characteristics (all p>0.05). According to the Denver II Developmental Screening Test results, 64.9% of children in the acyanotic group were classified as normal, 14.0% as suspect, and 21.1% as abnormal, whereas in the cyanotic group these rates were 41.2%, 29.4%, and 29.4%, respectively (p=0.183). Among the subdomains, only the delay duration in the gross motor (GM) area was significantly longer in the cyanotic group (1.71±1.79 vs. 0.81±1.46 months; p=0.049). No significant differences were observed in personal-social (PS), fine motor (FM), or language (LANG) domains (all p>0.05). Laboratory evaluation revealed significantly higher hemoglobin (14.89±2.42 vs. 11.13±1.30 g/dL; p<0.001), hematocrit (46.81±6.76 vs. 34.45±3.52%; p<0.001), potassium (4.77±0.32 vs. 4.45±0.39 mmol/L; p=0.002), and creatinine levels (p=0.030) in the cyanotic group. Correlation analysis showed that the overall Denver II score was positively correlated with delay scores in PS (r=0.229, p<0.05), FM (r=0.315, p<0.01), LANG (r=0.493, p<0.01), and GM (r=0.606, p<0.01) domains, indicating that as the overall developmental status worsened, delays increased across all subdomains. Conclusion: In this study, a significant delay in gross motor development was identified in children with CHD, particularly among those with cyanotic lesions. The findings indicate that these children should be monitored not only from a cardiac perspective but also neurologically and developmentally, based on their DDST-II test results. Early neurodevelopmental assessment may enable timely detection of developmental delays and the initiation of appropriate rehabilitation. Studies with larger patient cohorts are needed to further validate these findings.