XVI. Milli Eğitim Şurasın'da program geliştirmeye yönelik alınan kararların yürürlüğe konma oranı
The Development research program for the rate at which the decisions from the 16 th ministry of education council are put into practice
- Tez No: 98716
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜRÜVVET BİLEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Şûralar, Mesleki ve Teknik Eğitim, Eğitimde Program Geliştirme V, Councils, Professional and Technical Education. Program Development in Education. VII
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Program Geliştirme ve Öğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET XVI. MİLLİ EĞİTİM ŞÛRASI'NDA PROGRAM GELİŞTİRMEYE YÖNELİK ALINAN KARARLARIN YÜRÜLÜĞE KONMA ORANI EKİNCİ Aysel Yüksek Lisans: Eğitimde Program Geliştirme Tez Danışmanı: Prof. Dr. Mürüvvet BİLEN Eylül 2000, XII + 92 Sayfa Bu araştırmada, XVI. Milli Eğitim Şurası'nda alınan kararların, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ne oranda yürürlüğe konulduğu belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın giriş bölümünde ilk 15 Milli Eğitim Şurasında program geliştirme ile ilgili karar maddelerine yer verilmiştir. Bu 15 şuranın kararlarının hiçbir dönemde tam olarak uygulamaya konulmadığı söylenebilir. Çeşitli sebeplerle aksamalar olmuştur. Bu durumun yakın tarihte yapılan XVI. Milli Eğitim Şurası kararları için geçerli olamaması ümit edilerek konunun program geliştirme boyutu araştırmanın amacı olarak belirlenmiştir. Araştırma sonucunun, diğer şuralara ışık tutacağı düşünüldüğünde, araştırmanın önemli olduğu düşünülebilir.“Belgesel Tarama”yöntemi ve“Tarihi Yöntem”ile“Görüşme (Mülakat)”tekniği kullanılmıştır. Konu ile ilgili resmi yazılar, belgeler, kitaplar, araştırmalar, yönetmelikler kaynak olarak incelenmiş, Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, siyasi parti yetkilileri ve konu uzmanları ile görüşülmüştür. IVKonu ile ilgili çalışma yapılırken: 1- İl komisyon raporlarında program geliştirme alanına bakılmıştır. Coğrafi bölgeler kendi içinde bir bütün olarak ele alınmışlardır. 2- XVI. Milli Eğitim Şûrası konularında program geliştirmeye ilişkin maddelerin az olduğu belirlenmiştir. 3- Şûra kararlarından Milli Eğitim Bakanlığı'nın uygulamaya koyduğu maddeler için icra planının ilgili kademelerine yer verilmiştir. 4- Komisyonların şûraya yaptığı önerilerin çok olmasına karşın şûra kararlarında az yer aldığı ortaya çıkmıştır. Ancak Bakanlığın bu kararları icra planında göstererek uygulama oranını % 100'e çıkardığı ortaya çıkmıştır. 5- Güneydoğu Anadolu Bölgesi önerileri % 60 oranında şura kararlarında yer almıştır. Bu oran bölgeler arasında en düşük değerdir. 6- Karadeniz Bölgesi, öneri sayısının en fazla olmasına karşın % 53,3 oranı ile şura kararlarında öneri sayısı ile en az yer alan bölge olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DEVELOPMENT RESEARCH PROGRAM FOR THE RATE AT WHICH THE DECISIONS FROM THE 16 th. MINISTRY OF EDUCATION COUNCIL ARE PUT INTO PRACTICE Ekinci, AYSEL B.D. Program Development in Education Supervisor: Prof. Dr. Mürüvvet BİLEN September 2000, XII+92 Pages In this research the rate at which the decisions to be put into practice made by the XVI National Education Council was attemted to be determined. The first items of the National Education related to program development were given in the introduction section of the research. It is known that the decisions of the fifteenth council have never been put into practice completely at any time. There have been break downs because of various reasons. The program development as the aim of the research in hope that this dimension won't be valid for the decisions of the XVI National Education Councils, then it can be considered that the research is important. Documentary scanning and interview techniques were used. The related official writings, documents, books research, regulations were examined as sources. The authorised officials of the Ministry of Education, the authorised persons of political parties and education experts were interviewed. VIWhile the subject being studied. 1- The program development area was checked in the province commission reports. The Geographic regions were considered as a whole. 2- It was determined that the items of the program development are enough in the sixteenth National Education Council. 3- The necessary sections for applying the plan were given for the items which the Ministry of Education put in to practice. 4- Although the suggestions which the province commissions made to the Council members were a lot, it was revealed that these suggestions didn't appear highly in the council's decision. But it was revealed that the Ministry of Educations the rate of application 100 % by showing these decisions in the execution program. 5- The offers for the Southeastern Region took place in the council's decisions at the rate of 60 %. This rate is the highest percantage among other regions. 6- Although the Black Sea Region has got the most number of suggestions, it became the least important region with the rate of % 53.3 in the council's decisions due to the importance of the suggestions.