17. yüzyılda Osmanlı Devleti'nde gayrimüslimlerin sosyal yaşamı: İstanbul örneği
The social life of non-Muslims in the Ottoman Empire in the 17th century: The case of Istanbul
- Tez No: 987183
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM BİRİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: 17. yüzyıl, Gayrimüslimler, Sosyal hayat, İstanbul, 17. century, Non muslem, Social life, Istanbul
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
Özet
Osmanlı Devleti gayrimüslimler için din ayrımı gözetmeden geniş bir eşitlik sağlamıştır. 17. yüzyılda İstanbul'da gayrimüslimlerin sosyal yaşamı, Osmanlı İmparatorluğu'nun kozmopolit yapısının bir parçası olarak dikkat çeker. Gayrimüslimler, Müslümanlarla aynı mahallelerde yaşar, ticaret yapar ve şer'i mahkemeleri kullanabilirlerdi. Dinî yükümlülüklerini yerine getirmek için kiliselerini, sinagoglarını özgür biçimde kullanabilir, ekonomik faaliyetlerde aktif bir biçimde yer alırlardı. Osmanlı idaresi, gayrimüslimlere geniş bir eşitlik tanımış ve onların dinî, sosyal yaşamlarını koruma altına almıştır. Ayrıca, gayrimüslimler Osmanlı toplumunda önemli bir ekonomik ve kültürel katkı sağlamışlardır. İstanbul, bu çeşitliliğin en yoğun yaşandığı şehirlerden biri olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Ottoman Empire provided broad equality for non-Muslims, regardless of their religion. In 17th-century Istanbul, non-Muslim social life stands out as a part of the Ottoman Empire's cosmopolitan structure. Non-Muslims could live in the same neighborhoods as Muslims, engage in trade, and access religious courts. They could freely use their churches and synagogues to fulfill their religious obligations and actively participate in economic activities. The Ottoman administration granted non-Muslims broad equality and protected their religious and social lives. Furthermore, non-Muslims made significant economic and cultural contributions to Ottoman society. Istanbul stands out as one of the cities where this diversity was most intensely experienced.