Bariatrik cerrahinin metabolik parametreler ve komorbiditeler üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluating the effect of bariatric surgery on metabolic parameters and comorbidities
  1. Tez No: 987182
  2. Yazar: GÖKÇE PAŞA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FETTAH ACIBUCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Internal diseases, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Bariatrik cerrahi, metabolik parametreler, diyabet remisyonu, komorbidite, fazla kilo kaybı yüzdesi (EWL), Bariatric surgery, metabolic parameters, diabetes remission, comorbidity, percentage excess weight loss (EWL)
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Obezite; diyabet, hipertansiyon, dislipidemi, karaciğer hastalıkları ve uyku apnesi gibi birçok metabolik bozuklukla ilişkili, giderek yaygınlaşan önemli bir sağlık sorunudur. Bariatrik cerrahi, yalnızca kilo kaybı sağlamakla kalmayıp metabolik parametrelerde ve komorbiditelerde belirgin iyileşme sağlayarak günümüzde etkili bir tedavi seçeneği hâline gelmiştir. Bu çalışmada bariatrik cerrahinin metabolik parametreler, kilo kaybı yüzdesi ve obezite ile ilişkili komorbiditeler üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya 510 hasta (112 erkek, %22; 398 kadın, %78) dahil edilmiştir. Hastaların yaş ortalaması 37,5±10,8 yıl, vücut kitle indeksi (VKİ) ortalaması 45,5±5,3 kg/m² idi. Hastaların %93,9'unun daha önce diyet yaptığı, %55,7'sinin aktif olarak çalıştığı ve %29,4'ünün sigara kullandığı saptandı. Diyabet prevalansı %15,9, prediyabet oranı %21,8 olarak belirlendi. Ortalama cerrahi sonrası değerlendirme zamanı 21,9±8,5 aydı. Bulgular: Ameliyat öncesi ve sonrası karşılaştırmada açlık kan şekeri (106,9±48,9'dan 82,1±13,1'e), HbA1c (7,03±1,7'den 5,67±0,7'ye), total kolesterol (200,4±40,9'dan 179,7±34,5'e), LDL (134,8±30,6'dan 106,6±26,6'ya), trigliserid (123,4±82,2'den 87,5±34,2'ye), AST (22,6±12,2'den 18,3±6,5'e), ALT (28,8±23,4'ten 16,2±9,5'e) ve GGT (29,7±21,3'ten 18,4±11,4'e) düzeylerinde anlamlı düşüş izlendi (tümü p<0,001). İnsülin (22,8±13,4'ten 8,41±8,4'e, p<0,001) ve C-peptid (p=0,011) düzeyleri de anlamlı olarak azaldı. HDL kolesterol, kalsiyum ve fosfor düzeylerinde anlamlı değişim saptanmadı (p>0,05). Postoperatif dönemde magnezyum ve TSH düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı artış mevcuttu (her ikisi p<0,001). Diyabet tanısı olan 75 hastanın %80'inde (n=60) cerrahi sonrası remisyon geliştiği, insülin tedavisi alanların %95,8'inde insülin ihtiyacının kaybolduğu, OAD kullanan hastaların %77,8'inde ise tüm OAD'lerin kesilebildiği saptandı. Hipertansiyonu olan hastaların yalnızca %7,8'inin postoperatif dönemde antihipertansif tedaviye devam ettiği belirlendi. Hiperlipidemi varlığı preoperatif olarak %79,6 iken, postoperatif dönemde HL tanısı alanların önemli kısmının yine preoperatif HL grubundan geldiği görüldü (p<0,001). Astım, karaciğer hastalığı ve uyku apnesi prevalanslarında da ameliyat sonrası anlamlı azalma izlendi. HbA1c düşüş yüzdesi ile açlık kan şekeri (r=0,529, p<0,001), GGT (p=0,029), ALP (p=0,002), kortizol (p=0,040) ve folat (p=0,047) arasında pozitif korelasyon mevcuttu. Fazla Kilo Kaybı Yüzdesi (%EWL) yaş (r=−0,194, p<0,001), açlık kan şekeri (p=0,011) ve trigliserid (p=0,013) ile negatif; albümin (p<0,001), AST (p=0,018), magnezyum (p=0,021) ile pozitif korelasyon gösterdi. Delta (Δ) analizlerinde %EWL ile ΔAST, ΔALT, ΔALP, ΔTotal kolesterol, ΔLDL kolesterol, ΔTrigiserid ve ΔMagnezyum arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif ilişkiler bulundu (tümü p<0,05). Sonuç: Sonuç olarak bariatrik cerrahinin metabolik parametrelerde güçlü iyileşme sağladığı, HbA1c ve lipid profili başta olmak üzere geniş bir biyokimyasal iyileşme paternine yol açtığı ve diyabet ile hipertansiyon gibi majör komorbiditelerde yüksek oranda remisyon sağladığı gösterilmiştir. Bununla birlikte fazla kilo kaybı ve metabolik yanıtın yaş, diyabet durumu ve biyokimyasal göstergelerle ilişkili olduğu görülmektedir. Bulgular, bariatrik cerrahinin obezite ve metabolik hastalıkların yönetiminde etkili bir tedavi seçeneği olduğunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Obesity is an increasingly prevalent and significant health problem associated with many metabolic disorders such as diabetes, hypertension, dyslipidemia, liver disease, and sleep apnea. Bariatric surgery has become an effective treatment option, not only resulting in weight loss but also providing significant improvements in metabolic parameters and comorbidities. This study aimed to evaluate the effect of bariatric surgery on metabolic parameters, weight loss percentage, and obesity-related comorbidities. Method: 510 patients (112 males, 22%; 398 females, 78%) were included in the study. The mean age of the patients was 37.5±10.8 years, and the mean body mass index (BMI) was 45.5±5.3 kg/m². 93.9% of the patients had previously dieted, 55.7% were actively employed, and 29.4% were current smokers. The prevalence of diabetes was 15.9% and the rate of prediabetes was 21.8%. The mean postoperative evaluation time was 21.9±8.5 months. Results: In the pre- and postoperative comparison, significant decreases were observed in fasting blood glucose (from 106.9±48.9 to 82.1±13.1), HbA1c (from 7.03±1.7 to 5.67±0.7), total cholesterol (from 200.4±40.9 to 179.7±34.5), LDL (from 134.8±30.6 to 106.6±26.6), triglyceride (from 123.4±82.2 to 87.5±34.2), AST (from 22.6±12.2 to 18.3±6.5), ALT (from 28.8±23.4 to 16.2±9.5) and GGT (from 29.7±21.3 to 18.4±11.4) levels. (all p<0.001). Insulin (from 22.8±13.4 to 8.41±8.4, p<0.001) and C-peptide (p=0.011) levels also decreased significantly. No significant change was found in HDL cholesterol, calcium, or phosphorus levels (p>0.05). There were statistically significant increases in magnesium and TSH levels postoperatively (both p<0.001). Of the 75 patients diagnosed with diabetes, 80% (n=60) achieved remission after surgery. Insulin requirements disappeared in 95.8% of those receiving insulin therapy, and all OADs were discontinued in 77.8% of patients using OADs. Only 7.8% of patients with hypertension continued antihypertensive therapy postoperatively. While the prevalence of hyperlipidemia was 79.6% preoperatively, a significant portion of those diagnosed with HL postoperatively were also from the preoperative HL group (p<0.001). A significant decrease was also observed in the prevalence of asthma, liver disease, and sleep apnea after surgery. There was a positive correlation between the percentage reduction in HbA1c and fasting blood glucose (r=0.529, p<0.001), GGT (p=0.029), ALP (p=0.002), cortisol (p=0.040), and folate (p=0.047). Percentage of Excess Weight Loss (%EWL) was negatively correlated with age (r=−0.194, p<0.001), fasting blood glucose (p=0.011), and triglycerides (p=0.013); It showed a positive correlation with albumin (p<0.001), AST (p=0.018), and magnesium (p=0.021). Delta (Δ) analyses revealed statistically significant positive correlations between %EWL and ΔAST, ΔALT, ΔALP, ΔTotal cholesterol, ΔLDL cholesterol, ΔTrigiceride, and ΔMagnesium (all p<0.05). Conclusion: In conclusion, bariatric surgery has been shown to provide strong improvements in metabolic parameters, leading to a broad pattern of biochemical improvements, particularly in HbA1c and lipid profiles, and resulting in a high rate of remission in major comorbidities such as diabetes and hypertension. Furthermore, significant weight loss and metabolic response appear to be related to age, diabetes status, and biochemical markers. The findings support the role of bariatric surgery as an effective treatment option in the management of obesity and metabolic diseases.