Der einsatz von virtueller realität zur entwicklung des wortschatzes im Deutsch als fremdsprachenunterricht
Yabancı dil olarak Almanca dersinde kelime dağarcığını geliştirmeye yönelik sanal gerçeklik kullanımı
  1. Tez No: 987188
  2. Yazar: YUSUF AKYILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS ALYAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli dil eğitimi, Sanal gerçeklik, Yabancı dil eğitimi, Computer assisted language education, Virtual reality, Foreign language education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Almanca
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Sanal Gerçeklik (VR), öğrencilere dil edinimlerini geliştirirken sürükleyici ve etkileşimli deneyimler sunarak yabancı dil öğreniminde devrim yaratabilecek bir teknolojidir. Bu doktora tezi, yabancı dil olarak Almanca öğretiminde kelime dağarcığının geliştirilmesi için sanal gerçeklik teknolojisinin kullanımını incelemektedir. İkinci dil ediniminin önemi ve etkili dil öğrenme yöntemlerine duyulan ihtiyaç, sanal gerçekliğin dil öğrenme deneyimlerini geliştirme potansiyeline yönelik araştırmaları teşvik etmektedir. Çalışma, Uludağ Üniversitesi öğretmen adayları ile gerçekleştirilmiş olup, özel olarak tasarlanmış GermanVR uygulamasının geliştirilmesini ve uygulanmasını kapsamaktadır. Çalışmanın amacı, VR teknolojisinin etkinliğini ve motive edici potansiyelini geleneksel öğrenme yöntemleriyle karşılaştırmaktır. Araştırmanın başında, katılımcıların VR ile kelime dağarcığı edinimine ilişkin görüşlerini toplamak için bir ön test yapılmıştır. Daha sonra katılımcılar, kelimeleri etkileşimli bir şekilde öğrenebildikleri bir sanal ortamda GermanVR uygulamasını kullanmışlardır. Uygulamanın kullanımının ardından, katılımcıların görüşlerindeki değişimleri belirlemek ve sonuçları başlangıçtaki değerlendirmelerle karşılaştırmak için bir son test uygulanmıştır. Veriler, katılımcıların görüş ve deneyimlerinin nicel analizini sağlayan standartlaştırılmış Likert ölçekleri kullanılarak toplanmıştır. Sonuçlar, VR'nin kelime dağarcığı edinimi için etkili ve motive edici bir araç olduğunu göstermektedir. GermanVR uygulamasının sürükleyici yapısı, katılımcıların ilgisini artırmış ve kelimeleri anlamlı ve pratik bir bağlamda öğrenmelerine yardımcı olmuştur. Bu çalışma, yabancı dil öğretiminde yenilikçi ve teknoloji destekli öğrenme yöntemlerine ilişkin araştırmalara önemli bir katkı sağlamaktadır. Modern teknolojileri, özellikle VR'yi öğretim yöntemlerine entegre etmeyi hedefleyen eğitimciler ve eğitim kurumları için değerli içgörüler sunmaktadır. Son olarak, dil öğretiminde VR'nin optimize edilmesi ve gelecekteki kullanımı için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Virtual Reality (VR) is a technology that has the potential to revolutionize foreign language learning by offering learners immersive and interactive experiences that enhance their language acquisition. This doctoral thesis investigates the use of VR technology for vocabulary development in German as a Foreign Language instruction. The importance of second language acquisition and the need for effective language learning methods have prompted the exploration of VR's potential to enhance language learning experiences. The study was conducted with teacher trainees from Uludag University and involved the development and implementation of the specially designed GermanVR application. The objective was to evaluate the effectiveness and motivational potential of VR technology compared to traditional learning methods. At the beginning of the study, a pre-test was conducted to gather participants' opinions on vocabulary acquisition through VR. Subsequently, participants used the GermanVR application, where they interactively learned vocabulary in an immersive virtual environment. After using the application, a post-test was conducted to identify changes in participants' opinions and compare the results with their initial assessments. Data collection was carried out using standardized Likert scales, enabling a quantitative analysis of participants' opinions and experiences. The results demonstrate that VR is an effective and motivating tool for vocabulary acquisition. The immersive nature of the GermanVR application increased participants' engagement and supported them in learning vocabulary in a meaningful and practical context. This work makes a significant contribution to the research on innovative, technology-supported learning methods in foreign language education. It provides valuable insights for educators and educational institutions aiming to integrate modern technologies such as VR into their teaching methods. Finally, recommendations are provided for optimizing and further utilizing VR in language instruction in the future.