Der einsatz von wortbildung und wortbildungsübungen als ein motivationsfaktor zur förderung der wortschatzentwicklung von Deutschlernenden auf dem A-1 niveau
A1 seviyesinde Almanca öğrenenlerin kelime dağarcığı gelişimini desteklemek için motivasyon faktörü olarak sözcük yapımının ve kelime oluşturma alıştırmalarının kullanılması / The use of word formation and word formation exercises as a motivational factor to encourage vocabulary development of German learners at the A-1 level
- Tez No: 773188
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEN GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, German Linguistics and Literature, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kelime dağarcığı gelişimi, sözcük yapımı, kelime oluşturma alıştırmaları, motivasyon, yabancı dil olarak Almanca, Vocabulary development, word formation, word formation exercises, motivation
- Yıl: 2022
- Dil: Almanca
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Sözcük yapımı becerileri yabancı dil ediniminde büyük önem taşır, bu nedenle bir kelime oluşturma alıştırması öğrencilerin belirli becerilerini geliştirmeye veya dil gelişimlerini desteklemeye hizmet eder. Sözcük yapımı, kelime dağarcığı gelişiminin bileşenlerinden biridir, bu bağlamda öğrenciler sözcük bilgilerini geliştirmeye teşvik edilebilir. Bu çalışmanın nihai amacı, kelime dağarcığı gelişimine katkıda bulunan kelime oluşturma alıştırmalarının motive edici yönünü yakalamaktır. Bu bağlamda, bu çalışma, sözcük yapımı kullanımının Almanca öğrenenleri yeni kelimeler edinme ve bunun sonucunda kelime hazinelerini geliştirme konusunda ne kadar motive ettiğini belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu araştırma kapsamında A1 düzeyinde Almanca kursuna katılan öğrenciler ile bir (1) dönem boyunca kelime oluşturma çalışmaları yapılmıştır. Öğrencilerin kelime hazinesinin gelişiminde sözcük yapımı çalışmalarının motive edici bir faktör olup olmadığını belirlemek için, dönem sonunda 33 kurs katılımcısının katkı sağladığı bir anket çalışması yapılmıştır. Anket sonucunda, öğrencilerin öznel ifadelerine dayanarak, kelime oluşturma alıştırmalarının kelime hazinesi gelişimi için motive edici bulunması konusunda farklı şekillerde etkisi olan çok sayıda geri bildirim kaydedilmiştir. Sonuç olarak, kelime oluşturma alıştırmalarının sözcüğün öğretilmesi ve pekiştirilmesi, kelime dağarcığının geliştirilmesi ve zenginleştirilmesi ile ilgili olarak ciddi bir öneme sahip olmasının yanı sıra, sözcük öğrenimine motive ettiği ve kelime dağarcığı gelişimi üzerinde teşvik edici bir etkiye sahip olduğu sonucuna varılmıştır. Sözcük yapımının kelime dağarcığını daha kolay hatırlamaya yardımcı olduğu ve bu nedenle motive edici bir etkiye sahip olduğu açıkça belirtilmelidir. Ayrıca, dilin yapısal olarak tanınması ve öğrenme sırasındaki kolaylaştırma, kelime oluşumunun motive edici karakteri üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Elde edilen veriler açıkça göstermektedir ki, kelime oluşturma alıştırmaları hızlı, etkili ve aktif öğrenmeye yol açtığında, öğrenci verimliliğini artırdığında ve öğrencilerin kendilerini yetkin hissetmelerini sağladığında ve onları daha fazla öğrenmeye teşvik ettiğinde, öğrenenler için bir motivasyon kaynağı oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Vocabulary formation skills have crucial importance in foreign language acquisition, so a vocabulary building exercise can serve to develop students' specific skills or to support their language development. Word formation is one of the basic components of vocabulary development, because of this, students can be encouraged to improve their vocabulary. The aim of this study is to capture the motivating aspect of vocabulary building exercises that contribute to vocabulary development. This study determines how much the use of word formation motivates German learners to acquire new words and, consequently, develop their vocabulary. Within this research, word formation studies were carried out for one (1) semester with the students who participated in the German course in the foreign language course at the A1 level. To determine whether word formation exercises are a motivating factor in vocabulary development, a questionnaire study was conducted at the end of the term, with the contribution of 33 course participants. Based on students' subjective statements, a large number of criteria were recorded that had different effects on whether word formation exercises were found to be motivating for vocabulary development. In result, it was concluded that these exercises are not only have fundamental importance in terms of teaching, developing and consolidating vocabulary, but also have a motivating, improving and stimulating effect on vocabulary. It should be clearly stated that word formation exercises help to remember vocabulary more easily and therefore have a motivating effect. In addition, the structural recognition of language and facilitation during learning have a positive effect on the motivating aspect of word formation. In the following, it is clear that word formation exercises are a high source of motivation for German learners when they lead to fast, effective and active learning, shape student productivity and make students feel competent or encourage them to learn.