Bilinçli farkındalık ve psikolojik iyi oluş: Belirsizliğe tahammülsüzlük ve stresle başa çıkma tarzlarının aracı rolü
Conscious awareness and psychological well-being: The mediating role of intolerance of uncertainty and stress coping styles
- Tez No: 987197
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇARE SERTELİN MERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Eğitim ve Öğretim, Psychology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik iyi oluş, Psychological well being
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada beliren yetişkinlerde bilinçli farkındalık ile psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkide belirsizliğe tahammülsüzlük ile stresle başa çıkma tarzının aracı rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda araştırma, değişkenler arasındaki ilişkileri incelemek üzere nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılarak yürütülmüştür. Çalışmaya Türkiye'de öğrenim gören 18-25 yaş aralığında (X =20.27; SD = 2.06) 389'u kadın, 180'i erkek olmak üzere 569 üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmada ölçme aracı olarak ''Kişisel Bilgi Formu'', ''Bilinçli Farkındalık Ölçeği'', ''Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği (BTÖ-12)'' ve ''Psikolojik İyi Oluş Ölçeği'' kullanılmıştır. Çalışmada verilerin analizinde Pearson Momentler Çarpım Korelasyonu, bağımsız örneklem t-Testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Yapısal Eşitlik Modeli (YEM) kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, bilinçli farkındalık ile psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkide belirsizliğe tahammülsüzlük ve duygu odaklı başa çıkma tarzının aracı değişken rolü oynadığı belirlenmiştir. Demografik değişkenler açısından psikolojik iyi oluş puanları incelendiğinde, cinsiyet ve sınıf düzeyine göre anlamlı bir farklılık bulunmadığı; buna karşın sosyoekonomik duruma göre psikolojik iyi oluş düzeylerinin anlamlı biçimde farklılaştığı saptanmıştır. Buna göre, orta altı ve orta sosyoekonomik düzeydeki bireylerin psikolojik iyi oluş düzeylerinin daha düşük, orta üstü sosyoekonomik düzeydeki bireylerin ise daha yüksek olduğu; ayrıca orta düzeydeki bireylerin psikolojik iyi oluş düzeylerinin, orta altı düzeydekilere kıyasla daha yüksek olduğu görülmüştür. Çalışmada elde edilen bulgular literatür doğrultusunda tartışılmış olup gelecekte yapılacak çalışmalar için çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the mediating role of intolerance of uncertainty and coping style in the relationship between mindfulness and psychological well-being in emerging adults. To this end, the study was conducted using the correlational survey model, one of the quantitative research methods, to examine the relationships between the variables. The study consisted of 569 university students aged 18-25 (X = 20.27; SD = 2.06) studying in Turkey, 389 of whom were female and 180 of whom were male. The measurement tools used in the study were the“Personal Information Form,”the“Mindfulness Scale,”the“Intolerance of Uncertainty Scale (BTÖ-12),”and the“Psychological Well-Being Scale.”Pearson's Moment Correlation, independent sample t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), and Structural Equation Modeling (SEM) were used to analyze the data in the study. According to the research findings, intolerance of uncertainty and emotion-focused coping style were determined to play a mediating role in the relationship between mindfulness and psychological well-being. When psychological well-being scores were examined in terms of demographic variables, no significant difference was found based on gender and class level; however, psychological well-being levels were found to differ significantly based on socioeconomic status. Accordingly, it was observed that individuals with lower-middle and middle socioeconomic status had lower psychological well-being levels, while those with upper-middle socioeconomic status had higher levels; furthermore, individuals with middle socioeconomic status had higher psychological well-being levels compared to those with lower-middle status. The findings obtained in the study were discussed in line with the literature, and various recommendations were made for future studies.