Predicting subjective wellbeing of graduate studentsby mindfulness, intolerance to uncertainty, ruminationand anxiety sensitivity
Lisansüstü öğrencilerin öznel iyi oluşunun bilinçli farkındalık, belirsizliğe karşı tahammülsüzlük,ruminasyon ve kaygı duyarlılığı değişkenleri ileyordanması
  1. Tez No: 594752
  2. Yazar: MERVE TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OYA YERİN GÜNERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Öznel İyi Oluş, Bilinçli Farkındalık, Belirsizlik, Belirsizliğe tahammülsüzlük, Eğitim psikolojisi, Kaygı, Lisansüstü öğrenciler, Ruminasyon, Üniversite öğrencileri, Uncertainty, Intolerance of uncertainty, Mindfulness, Education psychology, Anxiety, Postgraduation students, Rumination, Subjective well-being, University students
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı bilinçli farkındalık, belirsizliğe karşı tahammülsüzlük, ruminasyon ve anksiyete duyarlılığının lisansüstü öğrencilerin öznel iyi oluşu üzerindeki rolünü araştırmaktır. Çalışmanın katılımcılarını yaşları 21 ile 30 arasında değişen ve Ankara'da bir devlet üniversitesinde eğitim görmekte olan 364 lisansüstü öğrenci (177 kadın, 187 erkek) oluşturmuştur. Pozitif ve Negatif Duygu Ölçeği (PANAS), Yaşam Doyumu Öçeği, Bilinçli Farkındalık Ölçeği, Belirsizliğe Karşı Tahammülsüzlük Ölçeği, Ruminatif Yanıt Ölçeği Kısa Formu ve Anksiyete Duyarlılığı Endeksi veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçları, toplam öznel iyi oluş puanlarının bilinçli farkındalık ile pozitif ilişkili, belirsizliğe karşı tahammülsüzlük, ruminasyon ve kaygı duyarlılığı ile negatif ilişkili olduğunu göstermiştir. Hiyerarşik çoklu regresyon analizi bulguları, bilinçli farkındalığın lisansüstü öğrencilerin toplam öznel iyi oluş puanlarındaki değişimin %14'ünü, bilinçli farkındalık, belirsizliğe karşı tahammülsüzlük, ruminasyon ve kaygı duyarlılığının ise toplam öznel iyi oluş puanlarındaki değişimin %29'unu açıkladığını göstermiştir. Çalışmanın bulguları, kaygı duyarlılığı dışındaki tüm yordayıcı değişkenlerin öznel iyi oluşun önemli yordayıcıları olduğunu göstermiştir. Çalışmanın sonuçları ilgili literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study was to investigate the role of mindfulness, intolerance to uncertainty, rumination, and anxiety sensitivity on subjective wellbeing of graduate students. The participants were, 364 graduate students (177 female, 187 male) aged between 21 and 30 from a state university in Ankara. Demographic Form, The Positive and Negative Affect Schedule (PANAS), Satisfaction with Life Scale (SWLS), Mindfulness Attention Awareness Scale (MAAS), Short Version of the Intolerance of Uncertainty Scale (IUS), The Ruminative Response Scale (RRS), and The Anxiety Sensitivity Index (ASI) were used as data collection instruments. The results of the study indicated that total subjective wellbeing scores were positively correlated with mindfulness and negatively correlated with intolerance to uncertainty, rumination and anxiety sensitivity. The findings of the hierarchical multiple regression analyses revealed that mindfulness explained 14% of the variance in total subjective wellbeing scores. In addition, mindfulness, intolerance to uncertainty, rumination and anxiety sensitivity explained 29% of the variance in total subjective wellbeing scores of graduate students. Findings of the study indicated that predictor variables except for anxiety sensitivity were found to be significant predictors of subjective wellbeing. The results of the study were discussed in the light of the relevant literature.